Financial Times дізналося про серйозні проблеми всередині НАТО
Категорія
Світ
Дата публікації

Financial Times дізналося про серйозні проблеми всередині НАТО

НАТО
Джерело:  Financial Times

Членам НАТО в Європі бракує 56 мільярдів євро, щоб остаточно закрити цільовий показник витрат на оборону у 2024 році.

НАТО зіткнувся з браком фінансування своїх оборонних потреб

Як вдалося дізнатися виданню Financial Times, такі країни ЄС як Італія, Іспанія, Бельгія не можуть досягти встановлених НАТО показників оборонних витрат на рівні 2% від ВВП.

Окрім того, наголошується, що вони мають одні з найвищих показників державного боргу та бюджетного дефіциту.

За словами журналістів, це посилює проблему бюджетного тиску щодо збільшення оборонних витрат.

З найбільшою проблемою стикнулася Німеччина, яка протягом 2023 року витратила на 14 мільярдів євро менше, аніж від неї вимагали в Альянсі.

Наступними після Німеччини за величиною дефіциту йдуть:

  1. 11 млрд євро в Іспанії,

  2. 10,8 млрд євро в Італії,

  3. 4,6 млрд євро в Бельгії.

Журналісти звертають увагу на те, що вказані держави були серед шести країн ЄС, борг яких минулого року перевищував 100 відсотків ВВП.

Італія також мала один з найвищих бюджетних дефіцитів у блоці — 7,2%, а витрати на виплату відсотків за кредитами цього року перевищать 9% державних доходів.

Що також важливо розуміти, країни з високим рівнем боргу та високими відсотковими витратами не мають багато можливостей для залучення нових запозичень, тому єдиний реальний спосіб зробити це — скоротити витрати в інших сферах.

Проблема дисбалансу фінансування НАТО постає не вперше. Минулого року дві третини від загальної суми оборонних витрат НАТО в 1,2 трлн євро припадало на США, що більш ніж удвічі перевищує суму в 361 млрд євро, витрачену членами ЄС, Великою Британією і Норвегією разом взятими.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?