Фінансування війни. Російський олігарх Дерипаска отримав підозру від СБУ
Категорія
Україна
Дата публікації

Фінансування війни. Російський олігарх Дерипаска отримав підозру від СБУ

СБУ
Дерипаска

Російському олігарху Олегу Дерипасці оголошено підозру у фінансуванні війни. Топменеджерів його української компанії затримано.

Дерипаска фінансує війну Росії проти України

Росіянин Олег Дерипаска підозрюється у фінансовій підтримці війни проти України.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

СБУ зазначає, що були затримані два топменеджери компанії підозрюваного. Йдеться про директора надровидобувної компанії "Глухівський кар’єр кварцитів" та куратора цієї установи від російського олігарха — українця, який у 2021 році отримав посвідку на проживання в РФ.

За даними слідства, фігуранти допомогли бізнесмену привласнити виробничі потужності кар’єра у 2012 році, попри заборону на їхній продаж. З того часу компанія постачала Росії оптові партії гірських порід для виплавки сталі. Сировину продавали російським оборонним заводам для виробництва балістичних ракет, зокрема типу "Іскандер".

Також імпортовану продукцію окупанти використовували для серійного виготовлення бойових дронів та радіолокаційних систем.

Дерипасці оголосили заочну підозру за декількома статтями ККУ, зокрема у фінансуванні війни (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191; ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209; ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 110-2), — йдеться у повідомленні.

Директор української компанії отримав підозру у відмиванні майна та фінансування агресії РФ (ч. 3 ст. 209; ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 110-2 ККУ). Куратору повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 ККУ.

Також повідомлено про заочну підозру одному з керівників "РУСАЛу" та громадянці Кіпру, яка сприяла незаконному відчуженню підприємства.

Справа Дерипаски: що відомо

З 2018 року російський олігарх Олег Дерипаска перебуває під санкціями США через фінансування проєктів диктатора Володимира Путіна, а з 2022 року — під санкціями Євросоюзу.

В Україні Дерипаска володів низкою видобувних підприємств, сировина з яких постачалася Росії.

Раніше Міністерство юстиції України подало подав позов до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про застосування санкції про стягнення активів у дохід держави до Олега Дерипаски.

У 2023 році Україна націоналізувала підприємства російського олігарха Дерипаски.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?