Фінляндія спільно з країнами НАТО планує будівництво заводу з виробництва тротилу
Категорія
Світ
Дата публікації

Фінляндія спільно з країнами НАТО планує будівництво заводу з виробництва тротилу

Тротил
Джерело:  Yle

Фінляндія хоче якомога швидше побудувати завод із виробництва тротилу. Проєкт буде спільний з іншими членами НАТО. Війна Росії проти України збільшила попит на вибухові речовини.

Фінляндія побудує завод з виробництва тротилу

Країна веде перемовини з цього приводу з іншими членами Північноатлантичного альянсу.

Про це розповів для фінського видання Yle міністр оборони Фінляндії Антті Хакканен.

Тротил — вибухова речовина, що використовується, зокрема, в артилерійських і мінометних снарядах. Його масове виробництво значно дешевше, ніж новіших вибухових речовин. На сьогодні кількість тротилових вибухових речовин в Європі вважається майже критичною. Єдиний тротиловий завод в ЄС розташований у Польщі, але його обсяги виробництва недостатні для задоволення високого попиту, пише Yle.

Нам потрібно значно більше виробництва вибухових речовин. Ось чому ми повинні серйозно розглянути роль вітчизняної промисловості в цьому. Рішення потрібно ухвалювати зараз, щоб виробництво могло розпочатися через рік або два.

Антті Хакканен

Антті Хакканен

Міністр оборони Фінляндії

За словами міністра, причина так квапитися — те, що війна в Україні, яка все ще іде. Тротилові вибухові речовини мають вирішальне значення для ситуації в Україні.

Завод — це спільний проєкт з іншими країнами НАТО. Поки ще йдуть дослідження, де цей завод можна звести. Перші висновки очікуються вже навесні.

Міністр оборони Фінляндії наголосив, що виграє той, у кого є сировина.

Росія разом зі своїми союзниками знає, що вони можуть виграти цю війну на виснаження. Той, у кого першими закінчаться боєприпаси та сировина для них, програє. Той, у кого їх буде достатньо, може виграти війну.

Турецький тротил потроїть виробництво артснарядів у США

США ведуть переговори про збільшення закупівель вибухових речовин у Туреччині для нарощування виробництва артилерійських снарядів, оскільки союзники намагаються доставити вкрай необхідні боєприпаси в Україну.

Про це пише Bloomberg з посиланням на чиновників, знайомих з ходом переговорів.

Зазначається, що турецькі поставки тринітротолуолу, відомого як тротил, та нітрогуанідину, який використовується як пальне, будуть мати вирішальне значення для виробництва боєприпасів калібру 155-мм за стандартами НАТО — потенційно потроять виробництво.

За словами журналістів, дворічна війна в Україні спровокувала сплеск світового попиту на боєприпаси, а західні союзники намагаються постачати їх Києву, поповнюючи власні виснажені запаси. Сплеск попиту призвів до відставання у виконанні світових замовлень і створив навантаження на оборонні ланцюги постачання, особливо на такі компоненти, як тротил.

Водночас Туреччина вже на шляху до того, щоб стати найбільшим продавцем артилерійських снарядів до США вже цього року.

У статті вказано, що укладення угоди з Анкарою також оголює крихкий баланс між союзниками по НАТО, відносини між якими загострилися через російське вторгнення і багатомісячну блокаду Туреччиною вступу Швеції до альянсу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?