Фізики представили нову теорію походження Всесвіту
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Фізики представили нову теорію походження Всесвіту

Фізики представили нову теорію походження Всесвіту
Джерело:  online.ua

Іноземним вченим вдалося сформулювати нову теорію походження Всесвіту. За їхніми словами, вона вирішує одразу декілька нестиковок Стандартної моделі й навіть пояснює малу масу бозона Хіггса.

Джерело: Physical Review Letters

Вчені заявили про нову теорію походження Всесвіту

Ні для кого не секрет, що загальновідома стандартна модель фізики елементарних частинок загалом добре пояснює закони Всесвіту, проте все одна має свої суттєві недоліки.

Насамперед йдеться про те, що в неї не вписується існування темної матерії, вона не дозволяє пояснити прискорення розширення Всесвіту, а маса бозона Хіггса, передбачена цією моделлю, як мінімум втричі більша, ніж отримана в результаті експериментів.

Фото — unsplash.com

За словами науковців Раффаеля Тіто Д'аньоло з Університету Париж-Сакле і Даніеля Терезі з ЦЕРНу, їм вдалося створити власну теорію, що пояснює легкість бозона Хіггса. З цією метою вони використовували концепцію мультивсесвіту.

Відповідно до неї, коли утворився Всесвіт, існувало безліч інших паралельних. У кожному з'явилися бозони Хіггса.

Але їх розподіл між різними всесвітами та їх областями був неоднорідним: деякі області містили важкі бозони, тоді інші – легкі.‎ Спостерігаючи за допомогою математичної моделі за тим, як цей мультивсесвіт розвивався з плином часу, дослідники виявили: ті, де були важкі бозони Хіггса, виявилися нестабільними й дуже швидко зруйнувалися – вони "схлопувалися" всього за 10-5 секунд. Таке явище відоме в космології як Велике стиснення або Великий хлопок. Воно передбачає, що під дією темної енергії розширення Всесвіту змінюється різким стисненням і Всесвіт колапсує, схлопуючись у сингулярність, - йдеться в повідомленні.

Як стверджують фізики, в результаті усіх цих подій існувати залишився лише наш Всесвіт, який містить дуже легкий бозон Хіггса, який найкраще підходив для законів існування.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?