Франція та низка країн ЄС вимагають обмежити імпорт агропродукції з України
Категорія
Політика
Дата публікації

Франція та низка країн ЄС вимагають обмежити імпорт агропродукції з України

Прапор Франції
Джерело:  Reuters

Франція та низка інших європейських країн вимагають посилити обмеження на імпорт харчової продукції з України із метою запобігання дестабілізації на аграрних ринках ЄС. 

Що відомо про вимоги Франції та інших країн ЄС щодо обмеження імпорту агропродуктів з України

За інформацією журналістів видання, наразі країни ЄС обговорюють подовження безмитного експорту агропродукції з України до європейських країн ще на рік.

Між тим у Брюсселі також прагнуть задовільнити вимоги європейських фермерів, які багато місяців проводили протести проти екологічних правил ЄС і дешевого імпорту агропродукції з України.

Міністр сільського господарства Франції Марк Фено зазначає, що дестабілізація аграрних ринків ЄС через безмитний експорт українських агропродуктів може послабити громадську підтримку Києва, що суперечить інтересам ЄС та Києва.

У Єврокомісії пропонують продовжити безмитний ввіз української агропродукції до ЄС до червня 2025 року с обмеженнями для м’яса птиці, яєць та цукру.

Зазначається, що у разі перевищення імпортом середнього рівня аналогічних показників 2022 і 2023 років відбудеться автоматичне запровадження тарифів.

Також до списку додали овес, кукурудзу, крупи та мед.

Які обмеження на імпорт агропродукції з України пропонує Франція

Міністр сільського господарства Франції відмітив, що пшеницю також слід включити, і наполягав на тому, що "гальмівний поріг" має бути середнім показником за 2021-2023 роки.

Це включатиме рік перед повномасштабним вторгненням Росії, коли український експорт до ЄС був обмежений тарифами та квотами.

Міністр сільського господарства Бельгії Девід Кларінваль, який півроку головує в ЄС, відмітив, що очікує, що рішення буде знайдено найближчими днями, не уточнюючи, що дане  рішення за собою передбачає.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?