Франція видала міжнародний ордер на арешт президента Сирії Башара Асада
Категорія
Світ
Дата публікації

Франція видала міжнародний ордер на арешт президента Сирії Башара Асада

Башар Асад
Джерело:  Le Monde

Франція видала міжнародний ордер на арешт президента Сирії Башара Асада, якого звинувачують у причетності до хімічних атак в 2013 році, що є злочином проти людяності.

Франція видала ордер на арешт Асада

Джерело в суді повідомило Agence France-Presse (AFP), що Асада також підозрюють у причетності до воєнних злочинів, які призвели до загибелі понад 1400 людей у серпні 2013 року поблизу Дамаска.

Також міжнародні ордери на арешт були видані на брата Асада Махера, де-факто начальника сирійського елітного військового підрозділу, і двох генералів збройних сил.

Відділ Паризького суду, який займається злочинами проти людяності, розслідує хімічні атаки з 2021 року. Франція претендує на всесвітню юрисдикцію щодо ймовірних воєнних злочинів і злочинів проти людства.

Що відомо про війну в Сирії

Громадянська війна в Сирії почалася в 2011 році після того, як придушення Асадом мирних демонстрацій переросло в військовий конфлікт за участі іноземних держав та світових джихадистів.

У 2015 році РФ приєдналася до сил Асада і розпочала інтервенцію в Сирії. Це виправдовували боротьбою з ІДІЛ. Після цього Асаду вдалося взяти під контроль більшість території країни.

Також участь у війні бере Туреччина, яка хоче придушити курдський рух на півночі Сирії.

Унаслідок війни загинуло понад півмільйона людей, а половина довоєнного населення країни була вимушено переміщена.

Башар Асад успадкував владу від свого батька і перебуває на посаді президента з 2000 року, попри те, що президентський термін в країні становить сім років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?