G7 підтримала план Байдена щодо припинення вогню в Газі
Категорія
Світ
Дата публікації

G7 підтримала план Байдена щодо припинення вогню в Газі

G7
Джерело:  online.ua

"Велика сімка" (G7) підтримала план США щодо припинення вогню в Секторі Газа та закликає ХАМАС прийняти його.

Головні тези:

  • План припинення вогню в Газі, підтриманий G7, включає умови негайного припинення вогню, звільнення заручників та збільшення гуманітарної допомоги.
  • Війна між Ізраїлем і ХАМАС триває з жовтня 2023 року і призвела до гуманітарної кризи та численних жертв серед мирного населення.
  • Ізраїль пропонує припинення вогню та звільнення заручників, але готується до ліквідації ХАМАС та його лідерів.
  • Міжнародні організації закликають до припинення військових дій в Газі, але ситуація залишається напруженою через протистояння сторін.

Що передбачає угода щодо припинення вогню в Газі

G7 також закликає палестинське угруповання ХАМАС прийняти цю угоду, а ще закликає країни, які мають вплив на ХАМАС, допомогти забезпечити це рішення.

Ми, лідери «Великої сімки», повністю підтримуємо і будемо підтримувати комплексну угоду, викладену президентом Байденом, яка призведе до негайного припинення вогню в Газі, звільнення всіх заручників, значного та постійного збільшення гуманітарної допомоги для розподілу по всій Газі та остаточного припинення кризи із забезпеченням інтересів безпеки Ізраїлю та безпеки цивільного населення Гази, — йдеться у заяві.

Ізраїль вніс пропозицію про припинення вогню в секторі Гази та звільнення всіх заручників, яку вже передали бойовикам ХАМАС за посередництва Катару.

Угода передбачає три етапи:

  1. повне припинення вогню і звільнення ізраїльських заручників

  2. переговори про «постійне припинення військових дій» у секторі Гази

  3. відновлення Гази і передача останків загиблих заручників їхнім родичам.

Війна між Ізраїлем і ХАМАС

Війна між Ізраїлем і ХАМАС триває з 7 жовтня 2023 року, відколи бойовики ісламістського угруповання провели масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни й убили щонайменше 1 200 мирних жителів.

За даними ізраїльської влади, принаймні 250 людей взяли в заручники. Щонайменше 125 людей досі утримують в секторі Гази після листопадової угоди про обмін полоненими, за якою вдалося звільнити понад 100 людей з полону ХАМАС.

У відповідь Ізраїль почав контртерористичну операцію. Премʼєр країни Біньямін Нетаньягу заявляв, що військові цілі Ізраїлю зрозумілі — «знищення військового й управлінського потенціалу ХАМАС і повернення заручників додому».

На момент оголошення премʼєром Ізраїлю Нетаньягу нової операції ЦАХАЛ у Рафаху у квітні в місті було понад мільйон палестинців. Військові наказали мирним евакуюватися до гуманітарних анклавів, де біженців мали забезпечити продовольством, водою, житлом і медичними послугами. За останніми даними, з огляду на нову військову операцію Ізраїлю, з Рафаху втекли майже 450 тисяч людей.

Влада Ізраїлю має твердий намір провести операцію і ліквідувати останні чотири батальйони ХАМАС, які базуються в місті. Також є завдання ліквідувати лідерів бойовиків.

Водночас Міжнародний суд ООН у Гаазі 24 травня ухвалив рішення, яким зобовʼязав Ізраїль припинити військовий наступ та інші дії в Рафаху, аргументуючи це «безпосередньою небезпекою» для палестинського народу. Ізраїль же наполягає, що має право захищатися від загрози ХАМАС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?