G7 за кілька місяців схвалить кредит для України на 50 млрд доларів
Категорія
Економіка
Дата публікації

G7 за кілька місяців схвалить кредит для України на 50 млрд доларів

Володимир Зеленський і лідери G7
Джерело:  Reuters

Протягом найближчих місяців країни Великої сімки схвалять рамкову угоду про виділення Україні кредиту у розмірі 50 млрд доларів під заставу за рахунок прибутків від заморожених активів РФ. 

Головні тези:

  • Вплив G7 на економічну ситуацію в Україні шляхом виділення кредиту на 50 млрд доларів
  • Прогрес у врегулюванні технічних та юридичних аспектів щодо угоди між Україною та G7
  • Загальна угода на можливе використання прибутку від заморожених активів РФ для обслуговування кредиту
  • Отримання Україною коштів від заморожених активів через міжнародну депозитарну установу Euroclear
  • Прогнозований термін укладення угоди про виділення кредиту та очікувані наслідки для економіки країни

Що відомо про угоду щодо виділення Україні 50 млрд доларів кредиту

За словами єврокомісара з питань економіки Паоло Джентілоні, в середу, 24 липня, була проведена зустріч міністрів G7 з цього питання.

Єврокомісар підкреслив, що за результатами цієї зустрічі було досягнуто значного прогресу у врегулюванні технічних та юридичних аспектів щодо виділення Україні цього кредиту.

Я впевнений, що ми зможемо укласти угоду до жовтня. Під жовтнем я маю на увазі рамки, - зазначив Джентілоні.

У матеріалі видання підкреслюється, що кредит планується обслуговувати за рахунок прибутків від заморожених активів центробанку РФ на суму близько 300 млрд доларів.

G7 готує виділення Україні кредиту у розмірі 50 млрд доларів
Володимир Зеленський та лідери G7

Хоча серед G7 і немає одностайної підтримки конфіскації російських активів, проте є згода на можливість використання прибутку, який приносять активи.

Що відомо про отримання Україною коштів від заморожених активів РФ

Euroclear за підсумками першого півріччя 2024 року отримав 3,4 млрд євро у вигляді процентних доходів від інвестування заблокованих російських активів.

Міжнародний депозитарій Euroclear вже у липні поточного року зробить перший внесок у розмірі приблизно 1,55 млрд євро у Європейський фонд для України.

Сукупний процентний дохід Euroclear у січні-червні цього року становив 4 млрд євро. Також компанія виплатить податки з доходів, отриманих від російських активів у січні-червні, у розмірі 836 млн євро.

Таким чином, чистий прибуток Euroclear, що належить до заморожених активів ЦБ РФ, за перше півріччя становив 760 млн євро.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?