G7 знайшла спосіб передати Україні 50 млрд доларів кредиту
Категорія
Політика
Дата публікації

G7 знайшла спосіб передати Україні 50 млрд доларів кредиту

G7
Джерело:  Bloomberg

Країни Великої сімки ухвалили механізм що передачі Україні кредиту у розмірі 50 млрд доларів за рахунок заморожених активів РФ. 

Головні тези:

  • Країни G7 домовилися надати Україні 50 млрд доларів кредиту з рахунок заморожених активів РФ.
  • Кредити погашатимуться за рахунок прибутків від заморожених активів, що оцінюються у суму від 3 до 5 млрд євро на рік.
  • Угода надасть критичну підтримку Україні в середньостроковій перспективі та допоможе покрити її фінансові потреби до 2025 року.
  • Планується, що США та ЄС нададуть кредит Україні, а кошти з прибутків від заморожених активів використовуватимуться для його погашення.
  • Остаточні технічні деталі будуть узгоджені після саміту, але допомога може бути використана для підтримки оборони, економіки та відновлення України.

Яким чином Україна отримає від партнерів кредит на 50 млрд доларів

Зазначається, що Україна отримуватиме від партнерів з G7 кредити, які погашатимуться за рахунок прибутків від заморожених активів РФ.

Очікується, що угода надасть критичну підтримку Україні в середньостроковій перспективі та допоможе покрити її потреби у фінансуванні до 2025 року та у наступний період.

Очікується, що остаточне ухвалення механізму відбудеться в Італії під час засідання лідерів G7.

Як партнери планують погашати надані Україні кредити

Планується, що США та ЄС нададуть Україні кредит, а кошти з прибутків від заморожених активів використовуватимуться для його погашення.

Кредити будуть структуровані по-різному залежно від внутрішніх процедур кожного учасника, і кожен з них нестиме ризик надання кредитів, якщо заморожені активи принесуть менший прибуток, ніж передбачалося.

Співрозмовники видання зазначають, що остаточні технічні деталі будуть узгоджені після саміту.

Допомога може бути використана для підтримки оборони, економіки та відновлення України.

Надходження від заморожених активів оцінюються у суму від 3 до 5 млрд євро на рік.

Погашення кредиту залежить від того, наскільки довго активи залишатимуться знерухомленими, щоб їхній непередбачений прибуток міг погасити його, і цей процес триватиме кілька років.

Я думаю, що ми визначимо основні моменти цього процесу, але деякі деталі ще доведеться опрацювати експертам у встановлений графік. Ось як я очікую, що все це розвиватиметься, — підкреслив радник президента США Джо Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?