Генсек ООН попередив світ про загрозу ядерного знищення
Категорія
Світ
Дата публікації

Генсек ООН попередив світ про загрозу ядерного знищення

Генсек ООН попередив світ про загрозу ядерного знищення
Джерело:  online.ua

Населення планети Земля зараз занадто близьке до ядерного знищення, вважає генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Він закликав всі країни, які володіють ядерною зброєю, знищити запаси цього небезпечного матеріалу.

Джерело: Twitter Антоніу Гутерріша

"Настав час розсіяти хмару ядерного конфлікту, знищити ядерні озброєння в світі, відкрити нову еру довіри та миру", – закликав Гутерріш.

Згідно з даними чиновника та очолюваного ним відомства, що займається підтримкою миру та безпеки в світі, наразі на території всіх країн, причетних до ядерних розробок знаходиться 14 тисяч одиниць цього типу.

Зазначимо, наразі до списку країн, що володіють ядерною зброєю належать США, Росія, Велика Британія, Франція, КНР, Індія, Пакистан і КНДР. Також вважається, що Ізраїль має ядерну зброю.

Крім того, на території декількох держав, які є членами НАТО й іншими союзниками, перебуває або може перебувати ядерна зброя США. Деякі експерти вважають, що за певних обставин ці країни можуть нею скористатися.

Ядерна угода Ірану

Останнім часом так зване ядерне питання актуалізувалося у зв’язку з тим, що владна верхівка США стала підозрювати в таємних ядерних розробках Іран. Конфронтація між країною-очільницею Західного блоку і близькосхідним відомствами Ірану почалась у травні 2018 року, коли тодішній президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить з ядерної угоди з Іраном. Екс-президент робив різкі заяви у пресі про "безсумнівні докази" ядерних розробок в Ірані, які тамтешня влада намагається приховати від світової спільноти. Європейські країни, в тому числі Франція, Німеччина й Великобританія тоді розкритикували рішення США.

Домовленості МАГАТЕ

На початку вересня цього року Іран і Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), що займається підтримкою міжнародної співпраці в ядерній сфері з метою мирного використання ядерної енергії, підписали деякі домовленості. Вони передбачають “пошук конструктивних шляхів залагодження наявних суперечок”. На цьому наголошується в поширеній у неділю, 12 вересня, спільній заяві за підсумками зустрічі генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі й керівника Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Мохаммада Есламі. Підписання домовленостей відбулось в рамках візиту Гроссі в Тегеран.

Також відомо, що Іран висловив готовність до переговорів з ядерного питання заради скасування санкцій США

"Ми не хочемо нічого, крім того, що по праву належить нам. Ми вимагаємо дотримання міжнародних правил. Всі сторони повинні залишатися вірними ядерній угоді та резолюції ООН на практиці", – заявив президент Ірану Ібрахім Раїсі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?