Глава Міноборони допускає повторення Росією грузинського сценарію в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Глава Міноборони допускає повторення Росією грузинського сценарію в Україні

Глава Міноборони допускає повторення Росією грузинського сценарію в Україні
Джерело:  online.ua

Росія здатна повторити грузинський сценарій в Україні, який Кремль використовував в 2008 році. Про це заявив міністр оборони України Андрій Таран на зустрічі з послом Франції Етьєном де Понсеном напередодні переговорів між Зеленським та Макроном.

Джерело: Міноборони України

Міністр оборони України детально поінформував посла Франції про ситуацію в зоні ООС і на кордонах України. Він підкреслив, що президент Росії Володимир Путін вперше з часів розпаду СРСР розгорнув поблизу українських кордонів передові командні пункти і розгалужену систему управління військами РФ. Така концентрація російських військ біля українських кордонів, на думку Тарана, загрожує не тільки безпеці України, а й стабільності в Європі.

"Ми не можемо дозволити собі недооцінювати ситуацію і цілком свідомі, що Росія здатна планувати для України повторення грузинського сценарію 2008 року. Для цього можуть бути використані провокації для звинувачення Збройних Сил України в нападі на мирне населення, тим більше, що вже більше 400 тисячам осіб на окупованих територіях видано російські паспорти, - зазначив Таран.

Глава Міноборони України закликав представника Франції посприяти наданню Україні Плану дій щодо членства в НАТО, що стане найпотужнішим сигналом, здатним привести до тями керівництво РФ і не допустити активізації агресії проти України. Посол Франції пообіцяв довести отриману інформацію до Макрона і висловив надію, що його переговори із Зеленським виправдають очікування.

План Міноборони з протидії російській агресії

Таран вважає, що стримати Росію від повномасштабних бойових дій можна. Він уже закликав союзників України посилити санкції проти Російської Федерації, зміцнити співпрацю в питаннях оперативного обміну розвідувальною інформацією, зокрема в районі Чорного моря, оскільки агресивні дії керівництва Кремля можуть мати руйнівні наслідки як для європейської системи безпеки, так і для світу в цілому.

Міністр оборони України розраховує, що Україна все ж отримає План дій щодо членства в Альянсі в 2021 році.

"Це є першочерговим пріоритетом української політичного керівництва для зміцнення обороноздатності нашої держави. Євроатлантична інтеграція є запорукою суверенітету і територіальної цілісності України. Від такого рішення виграють як Україна, так і НАТО", - говорив Таран.

Коротко про конфлікт в Грузії

  • 8 серпня 2008 року російські війська вторглися на територію Грузії після проголошення "незалежності" Південної Осетії. У військових діях проти Грузії, крім збройних формувань, підтримуваних Кремлем, брали участь регулярні частини російської армії.

  • Бойові дії поширилися на Абхазію і вже через кілька днів охопили всю Грузію. Російські війська бомбили грузинські міста, військові бази і об'єкти цивільної інфраструктури, а також Путін задіяв свої військово-морські сили.

  • Грузія і Росія через п'ять днів війни погодилися на перемир'я і виведення військ. Росія визнала Південну Осетію і Абхазію "незалежними державами", проте свої війська Москва не вивела до сьогоднішнього дня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?