Глава спецслужби Молдови розкрив плани Кремля щодо зриву вступ країни в ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Глава спецслужби Молдови розкрив плани Кремля щодо зриву вступ країни в ЄС

Глава спецслужби Молдови розкрив плани Кремля щодо зриву вступ країни в ЄС
Джерело:  Newsmaker

Голова Служби інформації та безпеки Молдови (СІБ) Александр Мустяце заявив, що Росія спробує втрутитися в президентські та парламентські вибори і спровокувати соціальні конфлікти в Гагаузії та Придністров'ї, щоб скомпрометувати вступ Молдови до ЄС.

Які плани Кремля щодо зриву вступ країни в ЄС

Про це Мустяце повідомив на пресконференції 5 березня.

У розпорядженні СІБ опинилися дані, які вказують на безпрецедентний рівень інтенсивності дій РФ. Мета цих дій — скомпрометувати вступ Молдови до ЄС, підірвати демократичні процеси й утримати Молдову у сфері свого впливу, — заявив Мустяце.

Перший етап, за його словами, розпочався 2023 року, коли були спроби скомпрометувати місцеві вибори.

Зараз намагаються реалізувати наступні два етапи з наміром втрутитися в електоральні процеси цього року. Є інформація про спробу скомпрометувати референдум про євроінтеграцію, президентські вибори, а також очорнити установи та кандидатів, які просуватимуть ідею євроінтеграції, — сказав Мустяце.

Александр Мустяце

Александр Мустяце

Голова Служби інформації та безпеки Молдови

За його словами, ще один етап заплановано на 2025 рік. Його мета — взяти під контроль парламент Молдови.

Ця стратегія включає три основні елементи. Підтримка політиків, які перебувають під прямим або непрямим контролем Російської Федерації… Планують кризи в економічній, соціальній сферах, соціальні конфлікти з метою розпалювання міжнаціональної ворожнечі, кризи безпеки та громадського порядку, зокрема в Гагаузії або на Лівому березі Дністра. Ці кризи запускатимуть послідовно або паралельно, часто за допомогою узгоджених дій і пропаганди.

Третій елемент, за словами Мустяце, — масштабні інформаційні атаки для посилення психологічного ефекту криз.

Головний актор, на якого ставить рф, — це угруповання Ілана Шора. Згідно з даними, головне завдання Ілана Шора на 2024 рік — скомпрометувати результати референдуму. Інша група політичних діячів отримала завдання просувати доктрину державників, яка насправді обслуговує риторику росії, — додав він.

Росія намагається помститись Молдові за підтримку України

За словами екс-керівника розвідки Молдови Юрія Брічага, як тільки високопосадовці з Молдови більш категорично висловились проти розв'язаної Кремлем війни, Москва одразу ввела санкції проти них та продовжує спроби розхитати ситуацію в країні.

Зокрема, скандальний заступник Радбезу РФ Дмитро Медведєв у притаманні манері заявив, що Молдова це країна, якої нібито не існує.

Важко коментувати заяву людини, яка стоїть на обліку у нарколога. Розумієте, в нього проблеми з психікою. Я б йому порадив якомога частіше закушувати. Менше пити, частіше закушувати і займатись спортом. А всі ці заяви російських чиновників. Я на них дивлюсь, всі ці люди, вони просто не перебувають у реальності. Це люди з минулого сторіччя. Подивіться на те, що вони виробляють і в Росії, і в Україні. Це особи, які мають бути ізольовані від нормального суспільства. Їх мають тримати десь далеко і під замком, бажано у гамівних сорочках. Тому що від них чогось очікувати не варто, — наголосив Брічаг.

Він зазначив, що створення Молдовою чорного списку російських чиновників, які підтримують війну проти України, було правильним рішенням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?