Молдова в 2024 році проведе референдум щодо вступу в Євросоюз
Категорія
Світ
Дата публікації

Молдова в 2024 році проведе референдум щодо вступу в Євросоюз

Майя Санду
Джерело:  Newsmaker

Президентка Молдови Майя Санду запропонувала парламенту провести в країні референдум щодо вступу в Євросоюз. Його можуть провести восени 2024 року.

Санду хоче провести референдум у Молдові щодо вступу в ЄС

Прошу парламент ініціювати наступної осені організацію референдуму, на якому голос громадян стане вирішальним. Я зобов'язалася зробити все, що в моїх силах для виконання місії європейської інтеграції. Ми отримали підтримку цього курсу з боку країн-членів, і нам потрібна ваша підтримка, дорогі молдавани, для того, щоб досягти успіху, - сказала Санду у зверненні.

Вона додала, що “забезпечити мир та найкраще майбутнє для всіх сімей та дітей Молдови” може лише членство в ЄС.

У своєму зверненні Санду підбила підсумки останніх трьох років та проблем, з якими довелося зіткнутися владі — пандемію коронавірусу, вторгнення Росії в Україну, а також процес європейської інтеграції Молдови.

У відео Санду також оголосила, що візьме участь у виборах президента, які відбудуться у 2024 році.

24 грудня виповнюється рівно три роки, як Майя Санду офіційно вступила на посаду президентки країни.

Шлях вирішення конфлікту у Придністров’ї

Ексголова розвідки Молдови Юрій Брічаг вважає, що “Придністровський конфлікт” треба вирішувати тільки мирним шляхом і ні в якому разі не можна використовувати зброю. Дії повинні бути поетапні.

Є певні домовленості, які були прийняті з Російською Федерацією понад 10 років тому. Їх потрібно дотримуватися. Армія Росії повинна покинути територію незалежної Республіки Молдова, - каже Брічаг.

Також він додав, що почати варто з дипломатичних вимог, щоб Росія покинула окуповану територію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?