Головні новини 21 березня: Київ відповів на вимогу Путіна по Донбасу і посилення карантину в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Головні новини 21 березня: Київ відповів на вимогу Путіна по Донбасу і посилення карантину в Україні

Головні новини 21 березня: Київ відповів на вимогу Путіна по Донбасу і посилення карантину в Україні
Джерело:  online.ua

21 березня в Офісі президента відповіли на нові вимоги російського глави Володимира Путіна по Донбасу, який намагається змусити українського лідера Володимира Зеленського підписати зобов'язання по реалізації "Мінська-2", Москва терміново викликала посла Росії в США після заяви Байдена про Путіна-вбивцю, МОЗ розширив червону зону карантину в Україні, а в Миколаєві оголосили локдаун - головні новини на ONLINE.UA.

1. У Зеленського категорично відповіли на вимогу команди Путіна по Донбасу

 Дмитро Козак (фото — kremlin.ru)

21 березня глава офісу президента України Андрій Єрмак відповів на нові скандальні вимоги Путіна і позицію Києва виклав в листі "нормандським радникам". Він вказав, що Україна ні за яких умов не погодиться на нові ультимативні вимоги, якими команда Путіна шантажує Зеленського заради продовження переговорного процесу по Донбасу.

2. Москва почала оперативно діяти після заяви Байдена про Путіна-вбивцю

 Володимир Путін (фото — kremlin.ru)

Офіційна Москва терміново викликала на консультації посла Росії в США - в неділю, 21 березня, Анатолій Антонов вже прилетів до Москви. Він проведе невідкладні переговори не тотлько з керівництвом МЗС РФ, а й зустрічі в різних профільних відомствах, де вирішуватимуть, як далі розвивати відносини Росії і Америки.

3. Євросоюз вкрай стурбований рішенням Ердогана вийти з Стамбульської конвенції

 Реджеп Таїп Ердоган (фото — flickr.com)

Лідери Євросоюзу і провідних європейських країн терміново звернулися до президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і закликали переглянути рішення про виведення Туреччини з Стамбульської конвенції щодо захисту жінок. Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, генсек Ради Європи Марія Пейчиновіч-Бурич, офіційний Берлін і Париж назвали рішення Ердогана руйнівним і жалюгідним результатом тих зусиль, які додаються у всьому світі для захисту жінок і дівчат від насильства.

4. Лідери ЄС збираються на терміновий саміт через Росію

Саміт лідерів Євросоюзу, запланований на 25-26 березня, ледь не зірвався через ситуацію з коронавірусом. Але глава Євроради Шарль Мішель вирішив неодмінно провести засідання, тому змінив його очний формат на відеоконференцію. На порядку денному складне стратегічне питання, яке викликало вже серйозні розбіжності в ЄС - перегляд відносин з Росією. Справа в тому, що деякі оідери Євросоюзу захотіли пом'якшити санкційну політику щодо РФ і закликали перейти до менш "войовничої" політиці, оскільки підхід ЄС до Росії "застарілий і занадто зосереджений на українському конфлікті".

5. У США попередили команду Зеленського про прийдешні складні часи

 Володимир Зеленський (фото — president.gov.ua)

Колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер переконаний, що Байден буде рішуче і потужно підтримувати Україну та її суверенітет. Однак він попередив команду Зеленського про прийдешні важкі часи, які стануть наслідком російської агресії.

6. Офіс президента показав наслідки і оцінив збиток після розгрому на акції протесту

Акція протесту на підтримку колишнього активіста одеського "Правого сектора" Сергія Стерненко, яка пройшла напередодні ввечері в Києві біля Офісу президента, закінчилася погромом. Мітингувальники розмальовували фарбою стіни будівлі ОП образливими написами, побили скло і підпалили табличку "Президент України". 21 березня на Банковій показали відео з наслідками розгрому. Збиток оцінюють приблизно в 2 мільйони гривень, але ця сума може вирости.

Дії протестувальників різко засудили члени президентської партії "Слуга народу". Вони закликали Раду зібратися на позачергове засідання, щоб негайно дати юридичну оцінку подіям, які відбулися на Банковій. У партії вважають, що на засіданні також повинні бути присутніми правоохоронці і роздані завдання "конкретним" міністрам.

7. У МВФ попередили весь світ про нову масштабну загрозу

Відновлення світової економіки після глибокої пандемічної кризи перевершило очікування Міжнародного валютного фонду. Там ще в січні прогнозували світове економічне зростання в 2021 році на рівні 5,5%, на вже в кінці березня перший заступник глави МВФ Джеффрі Окамото заявив про появу перспективи більш швидкого відновлення за рахунок масштабної вакцинації. Однак, відновлення відбувається нерівномірно і вже спостерігається збільшення розриву між розвиненими і країнами, що розвиваються. У Фонді попередили, що за межею крайньої бідності, при такому розвитку ситуації, опиняться більш 90 млн людей.

Головні новини 21 березня - що важливо знати

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?