Головні новини 27 березня: звільнення судді КСУ Тупицького і посилення карантину
Категорія
Україна
Дата публікації

Головні новини 27 березня: звільнення судді КСУ Тупицького і посилення карантину

Головні новини 27 березня: звільнення судді КСУ Тупицького і посилення карантину
Джерело:  online.ua

27 березня український глава Володимир Зеленський підписав указ про скасування призначення Олександра Тупицького на посаду судді КСУ, міністр охорони здоров'я Максим Степанов попередив українців про погіршення ситуації з коронавірусом, що може спричинити за собою введення повного локдауна в країні з зупинкою транспорту, спікер ВРУ Дмитро Разумков розпорядився провести позачергові засідання парламенту, на яких, в тому числі, можуть прийняти заяву через небезпечне загострення ситуації на Донбасі - головні новини на ONLINE.UA.

1. Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ

 Олександр Тупицький (фото — ccu.gov.ua)

Своїм указом глава української держави скасував указ президента-втікача Віктора Януковича, який призначив Тупицького на цю посаду в 2013 році. Також Зеленський скасував указ від 17 вересня 2013 року про призначення судді КСУ Олександра Касмініна.

Звільнення голови КСУ Олександра Тупицького стало першим результатом аудиту указів Януковича. Таким чином своє рішення скасувати призначення Тупицького на посаду судді Конституційного суду від 2013 року пояснив український глава Володимир Зеленський. Він натякнув, що слідом за звільненням Тупицького підуть нові гучні укази і попередив, що особи, які протягом довгих років шкодили державним інтересам України, більше не зможуть розслаблятися і спати спокійно.

2. У МОЗ попередили про введення повного локдауна з зупинкою транспорту

Число хворих критично зростає і в найближчі дні може досягти 25 тисяч на добу. Глава МОЗ Максим Степанов попередив українців, що наближається дуже важкий період. Він не виключає, що доведеться вводити повний локдаун в країні з зупинкою транспорту.

27 березня МОЗ розширив червону зону  епіднебезпеки за рівнем поширення коронавіруса вже на 13 областей - сьогодні в неї включені Рівненська та Чернігівська області. У червоній зоні залишаються Київ, Київська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Черкаська та Чернівецька області. Але через кілька годин таблиця була раптово оновлена. У відомстві з невідомих причин виключили Рівненську, Чернігівську та Черкаську області з червоної зони.

3. Рада готує термінову заяву через небезпечне загострення ситуації на Донбасі

Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва готує проєкт звернення до світового співтовариства через загострення на Донбасі - цю заяву в терміновому порядку депутати приймуть на позачерговому засіданні.

27 березня Разумков вже підписав розпорядження про скликання Ради на позачергове засідання. На порядку денному також законопроєкт Зеленського про виплату карантинної допомоги українцям.

4. Зеленський остаточно заборонив 19 компаніям користуватися українськими надрами

Володимир Зеленський (фото — president.gov.ua)

Він підписав указ про введення в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони від 19 березня 2021, згідно з яким в 19 компаніям анульовано ліцензії та спеціальні дозволи на видобуток і користування українськими надрами. Крім того, як уточнив Зеленський, він також підписав указ, яким призначив перевірки на всіх суб'єктів, які без аукціону отримали спецдозволу на користування надрами і не почали видобуток корисних копалин, насамперед нафти і газу, протягом двох років з моменту отримання відповідних дозволів.

5. 47 країн назвали Росію стороною конфлікту на Донбасі і окупантом Криму

З нагоди сьомої річниці прийняття Генасамблеєю ООН резолюції про територіальну цілісність України 47 країн виступили зі спільною заявою. Вони нагадали Путіну, що Росія є стороною конфлікту на Донбасі, а не посередником, і зажадали, щоб він припинив ігнорувати зобов'язання по Мінським угодами.

6. Китай потужно відповів на санкції США та Канади

Сі Цзіньпін (фото — flickr.com)

Міністерство закордонних справ КНР у відповідь на санкції США та Канади проти Китаю за звинуваченням у порушеннях прав людини прийняв рішення застосувати обмежувальні заходи проти ряду представників цих країн. Як зазначається відзначається в заяві китайського дипломатичного відомства, санкції введені дзеркальні і будуть діяти стосовно голови Комісії США з міжнародної релігійної свободи Гейл Менчін, віце-голови Тоні Перкінса, члена канадського парламенту Майкла Чонга і ротів підкомітету з міжнародних прав людини Палати представників Канади.

7. Польща вживає рішучих заходів проти Північного потоку-2

В рамках протидії СП-2 польська влада почала карати сунау, які беруть участь в будівництві газопроводу. Заступник міністра морського господарства Польщі Гжегож Вітковський уточнив, що санкції вже застосували до двох суден, які належать судновласнику з Німеччини.

Головні новини 27 березня - що важливо знати

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?