Готували диверсії на військових об'єктах. У Польщі судитимуть 16 шпигунів РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Готували диверсії на військових об'єктах. У Польщі судитимуть 16 шпигунів РФ

Танки
Джерело:  RMF FM

У Польщі завершили розслідування щодо шпигунської мережі, яка діяла на замовлення російської розвідки – до суду передали обвинувальний акт.

Cуд над агентурною мережею РФ у Польщі

Люблінський відділ Національної прокуратури спільно з Управлінням внутрішньої безпеки передали до суду обвинувальний акт щодо 16 осіб, які були частиною російської шпигунської мережі.

Прокурор звинуватив підсудних в участі в організованому злочинному угрупованні та діяльності на користь зовнішньої розвідки проти інтересів Республіки Польща.

У зв'язку з реальними побоюваннями обвинувачених втекти за клопотанням прокурора до 15 осіб застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Дії, які інкримінують обвинуваченим, карають позбавленням волі на строк до 10 років.

Шпигуни діяли з січня по березень 2023 року в Білій Підляській, Хелмі, Медиці, Перемишлі, Жешуві, Варшаві, а також в інших населених пунктах країни, в тому числі в Помор'ї.

Обвинувачені здійснювали діяльність, пов'язану, серед іншого, з розвідкою об'єктів критичної інфраструктури, включаючи військові об'єкти та морські порти, – поінформувала прокуратура.

Учасники шпигунської мережі "інформували замовників про результати проведеної розвідки, за що отримували винагороду". Усі обвинувачені – іноземці з-за східного кордону Польщі.

Підозрювані встановлювали, серед іншого, веб-камери на маршрутах руху транспорту із західною військовою допомогою Україні. Вони також повинні були встановити GPS-мітки на ці транспортні засоби.

За даними прокуратури, вони вели антипольську пропаганду і готували диверсії.

Отриману інформацію вони регулярно передавали своїм керівникам, які вербували їх, зокрема, через соціальні мережі.

Російське ГРУ вербувало у Польщі українських біженців 

У Польщі місцеві правоохоронці викрили групу завербованих спецслужбами РФ українських біженців. Вони повинні були стежити за перевезенням зброї для України та готувати диверсії.

У Головному розвідувальному управлінні Генштабу ЗС РФ доручали завербованим особам вести розвідку морських портів Польщі, встановлювати відеокамери вздовж залізниць та закладати пристрої стеження у військових вантажах.

Також російські спецслужбісти ставили завербованим завдання: пускати під укіс поїзди, які перевозять зброю для України.

Повідомляється, що серед затриманих – 12 українських біженців, один росіянин і троє громадян Білорусі.

Польський правоохоронець повідомив WP, що підозрюваним було доручено вчиняти підпали і вбивства.

За даними Служби внутрішньої безпеки Польщі (ABW), Москва вербувала біженців, використовуючи, зокрема, російськомовні Telegram-канали. Оголошення для потенційних диверсантів розміщалися серед пропозицій про роботу та оренду житла. В оголошеннях обіцяли заплатити кілька доларів за розміщення антиамериканських та антинатовських гасел. Після цього пропонувалися складніші завдання за більшу платню. Завербованим платили криптовалютою та банківськими переказами з невідстежуваних рахунків, – розповідає видання.

Польські правоохоронці виявили потенційних диверсантів випадково. Перехожий помітив об'єктив камери з-за кущів на важливій ділянці траси та повідомив про це в Службу безпеки.

Використовуючи дані камер та іншу інформацію, правоохоронці вийшли на все угруповання.

Голова Міністерства внутрішніх справ та міністр-координатор спецслужб Польщі Маріуш Камінський оголосив 16 березня, що Агентство внутрішньої безпеки ліквідувало шпигунську мережу, яка діяла на користь Росії.

У справі, серед інших, затримали російського хокеїста, який грає за один з клубів першої ліги в Сілезії. Він спеціалізувався на розвідці об'єктів, що стосуються оборони країни. Крім того, він проводив розвідку об'єктів критичної інфраструктури.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?