Готував удар по ешелонах ЗСУ. На Харківщині затримали священника УПЦ МП
Категорія
Україна
Дата публікації

Готував удар по ешелонах ЗСУ. На Харківщині затримали священника УПЦ МП

СБУ
Готував удар по ешелонах ЗСУ. На Харківщині затримали священника УПЦ МП

СБУ викрила священника УПЦ МП, який був агентом РФ і готував удар по ешелонах ЗСУ на Харківщині

Головні тези:

 

  • Зловмиснику загрожує покарання до 12 років ув'язнення за несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї у воєнний час.
  • Слідчі вилучили докази розвідувально-підривної діяльності у священника та його спільника, які перебувають під вартою.
  • СБУ своєчасно викрила агентів, що дало змогу зірвати плани російських загарбників щодо удару по ЗСУ.
  • Триває розслідування щодо додаткової кваліфікації злочинних дій священника та його спільника.

Що відомо про завербованого священника УПЦ МП

Як зазначається, після вторгнення Росії він отримав завдання від кадрового співробітника Головного управління Генштабу Збройних сил Росії (ГРУ), особа якого вже встановлена.

Священник мав зібрати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківщини. Для цього він залучив знайомого працівника місцевої філії "Укрзалізниці", який надав йому доступ до службових документів з інформацією про час відправлення та прибуття потягів, а також місця розвантаження.

Священник пересилав зібрані дані через анонімний чат у месенджері, використовуючи шифрувальні символи і видаляючи листування після кожного сеансу зв'язку.

Російські загарбники планували завдати вогневе ураження за вказаними координатами після отримання розвідданих.

Яке покарання загрожує ворожому агенту

СБУ своєчасно викрила агентів, що дало змогу зірвати їхні плани. Обох фігурантів було затримано у їхніх помешканнях, під час обшуку вилучено мобільні телефони та SIM-картки з доказами розвідувально-підривної діяльності.

Слідчі СБУ повідомили клірику та його спільнику про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї та бойових припасів, вчинене в умовах воєнного стану).

Санкція статті передбачає покарання до 12 років ув'язнення. Зловмисники перебувають під вартою, триває розслідування щодо додаткової кваліфікації їхніх злочинних дій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?