Греція може передати Україні десятки F-16
Категорія
Політика
Дата публікації

Греція може передати Україні десятки F-16

F-16

Греція планує вивести з експлуатації 32 старі винищувачі F-16 Block-30 та продати їх США, де літаки модернізують та передадуть Україні. 

Головні тези:

  • Греція планує передати Україні десятки винищувачів F-16 з метою посилення обороноздатності країни.
  • Грецькі військові планують модернізувати 82 винищувачі F-16 та придбати нові винищувачі Rafale і F-35.
  • Поширення фейків про F-16 в українському небі пов'язане з самітом НАТО, на якому обговорювалися питання щодо підтримки України в оборонних зусилях.
  • Україні необхідно не менше 150 винищувачів F-16, а передача десятків таких літаків спричинить дефіцит у військово-повітряних силах.
  • Військові експерти ставляться різними способами до передачі винищувачів, підкреслюючи важливість потужних збройних сил для забезпечення безпеки країни.

Що відомо про плани Греції передати Україні старі F-16

За інформацією журналістів видання із посиланням на грецьких військових посадовців, у планах Збройних сил країни модернізувати 82 винищувачі F-16 до Block-70 та купити у Франції винищувачі четвертого покоління Rafale.

Окрім цього Греція планує купити в США до 40 багатоцільових винищувачів п'ятого покоління F-35.

В одній з доповідей на тему передачі Україні винищувачів F-16 зазначалось, що кількість списаних цими країнами літаків може становити до 60 одиниць.

У той же час, Україні необхідно не менше 150 винищувачів F-16.

Греція готова передати Україні десятки винищувачів F-16
F-16

Співрозмовники видання зазначають, що Греція прагне продати ці літаки назад США, де б їх модернізували, після чого передали Києву.

Деякі військові експерти з осторогою ставляться до передачі десятків винищувачів.

На жаль, через наших сусідів ми зобов'язані мати дуже потужні збройні сили. Продаж 32 винищувачів F-16 ... відкриє велику діру у військово-повітряних силах. ... Повинен бути кворум з близько 200 літаків, чого не може бути з більш сучасними і дорогими винищувачами, - підкреслив інженер грецьких ВПС на умовах анонімності.

Що відомо по поширювані Росією фейки про F-16 в українському небі

В Міноборони Румунії спростували заяви російської пропаганди про те, що у небі над Одещиною минулого тижня помітили винищувачі F-16, які злетіли з румунських аеродромів.

При цьому в Міноборони Румунії також додали, що кремлівська пропаганда почала поширювати нову брехню у Telegram "щодо серії польотів, здійснених минулого тижня літаками F-16 в повітряному просторі України в Одеській області".

Роспропаганда у поширюваних фейках стверджувала, що літаки F-16 нібито вилітали з румунських аеродромів.

Румунське міністерство заявило, що "уявні джерела російської пропаганди передають неправдиву інформацію". 

Літаки F-16 ВПС Румунії виконують тренувальні та патрульні місії виключно в національному повітряному просторі, в суворій відповідності з правилами, встановленими міжнародним правом, - йдеться у заяві Міноборони Румунії.

Поширену дезінформацію у міністерстві пов'язали з самітом НАТО у Вашингтоні, на якому були ухвалені важливі рішення щодо підтримки оборонних зусиль України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?