Група китайських банків підставила Путіна на тлі потужних санкцій Заходу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Група китайських банків підставила Путіна на тлі потужних санкцій Заходу

китай

Нова проблема у зовнішньоторговельних розрахунках – цього разу не пов'язана з комплаєнсом. Шанхайська донька ВТБ і дрібні прикордонні китайські банки, через які Росія і Китай збиралися проводити платежі без зайвої тяганини, обмежили конвертацію рублів у юані.

Головні тези:

  • Китайські банки обмежили конвертацію рублів у юані, що стало проблемою для російських експортерів та імпортерів.
  • Російські компанії стикаються зі скороченням імпорту через проблеми з оплатою на фоні санкцій та обмежень у зовнішньоторговельних розрахунках.
  • Попит на товари військового призначення у Росії стимулює внутрішній виробництв та обмежує імпорт через санкції, сприяючи галузям, що виробляють ці товари.
  • Завдяки попиту на товари воєнного споживання навіть звичайні підприємства, наприклад, пекарня, можуть бути залучені до допомоги військовим зусиллям.
  • 90% торгівлі Росії з Китаєм ведеться у національних валютах, але обмеження у конвертації коштів створюють складнощі з проведенням платежів між країнами.

Група китайських банків підставила Путіна на тлі потужних санкцій Заходу

Ці регіональні банки готові обслуговувати торгівлю з Росією, тому що їм не страшні вторинні санкції США: вони не працюють із доларами. Зворотний бік медалі: рублі їм теж не потрібні. Тому вони, за словами російського фінансиста, що взаємодіє з одним із таких сільських банків, працюють «на зустрічних потоках»: конвертують у юані не більше, ніж надходить до них на рахунки російських клієнтів-експортерів для переведення в Росію.

Ці потоки не збалансовані: російські експортери переважно великі і користуються послугами інших банків. Тому «російських» юанів на всіх не вистачає, і імпортерам доводиться довго чекати вікна для конвертації, щоб сплатити товар, розповіли The Moscow Times клієнти кількох китайських банків, включаючи доньку ВТБ, яка потрапила місяць тому під санкції.

Тоді й виникла проблема, кажуть три імпортери, які зіткнулися з нею. Після того, як "ВТБ Шанхай" потрапив під блокуючі санкції США, його можливості конвертувати рублі в юані різко скоротилися. Через дрібні прикордонні банки проходить значно менше експортних потоків, аніж імпортних, створюється черга на отримання юанів у Китаї, переказує клієнт «ВТБ Шанхай» пояснення, отримані від менеджера банку.

У липні те саме почалося у відділеннях невеликих прикордонних сільських банків, стверджують два відправники коштів із Росії. В обох раніше платежі проходили швидко, але тепер «підвисли».

Нам банк пояснив, що вони платіж бачать, але не можуть зарахувати одержувачу, тому що у них недостатньо запитів з Китаю на оплату в Росію в рублях - щоб вони могли віддати нашому постачальнику юані, - розповідає співрозмовник The Moscow Times.

ВТБ не може купувати юані в Китаї з санкційних міркувань, а сільські банки не хочуть цього робити, щоб у перекладах з Росії не проводити повноцінну транскордонну конвертацію коштів, пояснює керівник компанії-платіжного агента. А так китайський банк, по суті, зводить між собою експортера та імпортера: один продає банку юані, які купує інший.

Вже 90% торгівлі Росії з Китаєм ведеться у національних валютах, говорив під час візиту до Китаю Володимир Путін. Але це не позбавило численних проблем з оплатою. Через них російський імпорт скоротився в першому півріччі на 9% у грошах, а у фізичному – ще більше: вирішення проблем обходиться дорого, ціни товарів, що імпортуються, зростають. Деякі китайські компанії махнули рукою на російський ринок і зовсім відмовилися продавати товари в Росію – це стало складно.

В Росії був створений попит на товари та послуги воєнного часу

Крім того, в РФ існує попит на товари та послуги, завдяки яким триває війна. Російській армії потрібні матеріальні засоби — зброя, боєприпаси та бинти. Попит стимулює галузі, які виробляють ці товари — особливо всередині країни, оскільки імпорт до РФ обмежений через санкції.

Автори статті звернули увагу, що попит на товари військового призначення настільки великий, що навіть пекарня в центральній Росії була залучена для допомоги військовим зусиллям. Магазин, який демонстрував на російському телебаченні свої щойно вироблені безпілотники поруч зі щойно спеченим хлібом, зараз під санкціями США.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?