Як НАТО запобігти нападу РФ на інші країни — пояснення експертів
Категорія
Світ
Дата публікації

Як НАТО запобігти нападу РФ на інші країни — пояснення експертів

Кораблі НАТО
Джерело:  Business Insider

На переконання британських аналітиків, у НАТО є щонайменше кілька способів для запобігання загрозі нападу Росії на інші країни. 

Як НАТО може протистояти загрозі агресії РФ

У матеріалі видання зазначається, що військово-морська потужність країн НАТО набагато перевищує російську, однак це не допоможе у разі вторгнення окупаційної армії РФ до країн Балтії чи Польщі.

Однак, на думку експертів, НАТО може використати військово-морські сили для психологічного тиску на Росію.

Зокрема, британські аналітики зазначають, що військово-морська потужність країн НАТО може бути використана із метою змусити Кремль спрямувати власні сили на захист величезних берегових ліній, що унеможливить плани з нападу.

Змусивши Росію взяти на себе зобов'язання щодо забезпечення власної оборони в морській сфері, вона відверне найважливіші російські ресурси на завдання, які Альянс вважає менш загрозливими, - підкреслюють аналітики Сідхарт Каушал і Рене Баллетта.

Аналітики підкреслюють, що на відміну від континентальної Росії, США та Велика Британія використовували військово-морські сили для встановлення контролю над новими територіями та забезпечення воєн поза межами власної території.

Як НАТО може використати проти РФ перевагу у морі

Однак Росія із 24 тис миль берегової лінії на території Євразії залишається історично уразливою у морі

Хоча російський флот один з найбільших у світі, він існує в основному для захисту батьківщини, підтримки армії та забезпечення стратегічної вогневої потужності, наприклад, з атомних ракетних підводних човнів, - підкреслюється у матеріалі.

Зазначається, що велика кількість крилатих ракет від початку розв’язаної Кремлем злочинної війни була випущена по Україні з кораблів Чорноморського флоту.

Однак російський військово-морський флот не має серед ключових завдань контролювання тих чи інших морських територій.

Метою російської морської могутності є не військово-морська боротьба як така, а забезпечення безпечної та ефективної конкуренції та участі російської держави в конфліктах, - підкреслюється у публікації.

У Кримській війні 1854 року Росія зазнала поразки від британського і французького десанту, який захопив Севастополь. У 2024 році кораблі НАТО можуть запустити керовані ракети великої дальності в серці Росії.

Аналітики зазначають, що наразі існує кілька способів для НАТО вселяти страх в РФ.

Зокрема, західні країни мають змогу проводити масштабні навчання та перекидати атомні підводні човни до кордонів із РФ.

Західні союзники також можуть вкладатись у виробництво БпЛА, гіперзвукових ракет та навіть модернізувати корабельні зенітні ракети, серед іншого, SM-2 і SM-6 у якості зброї наземного нападу.

У міру того, як Росія відновлює свої збройні сили, щоб заповнити величезні втрати, яких зазнала під час війни в Україні, Кремль може відчути себе змушеним спрямувати ресурси на військово-морські, а не сухопутні сили.

Тією мірою, якою Північноатлантичний альянс може розширити зону, в якій Росія повинна домогтися заперечення моря, щоб захистити себе від ударів дальнього радіусу дії, він може визначити контури регенерації російських сил. Цього можна домогтися двома способами: розширивши можливості дальніх ударів по суші і діючи за новими векторами, які Росії історично не доводилося захищати, - пояснюють аналітики.

При цьому вони зазначають, що Росії буде дуже важко посилити власні військово-морські сили.

Хоча Росія може домогтися заперечення моря і певного контролю над морем у прибережних морях, заперечення свободи дій на відстані до 1 тис кілометрів і далі буде складним і дорогим для країни, яка також повинна відновлювати свої сили на суші, - зазначається у публікацїі.

Аналітики також попереджають, що на озброєнні злочинної російської армії є велика кількість протикорабельних ракет морського і сухопутного базування.

Однак Росія не має повноцінних можливостей у сфері морської розвідки спостереження і рекогносцировки для виявлення віддалених морських цілей і наведення на них ракет.

Кораблі - особливо ті, які призначені для дій у відкритому морі, а не в прибережних районах, - також вартісні в будівництві та обслуговуванні в той час, коли російська армія і Повітряно-космічні сили відчайдушно потребують кваліфікованих кадрів.

Російські верфі вже перевантажені, а нові кораблі можуть потребувати імпортних компонентів, які блокуються західними санкціями.

При цьому Західні партнери також відчувають на собі обмеження.

Деякі члени НАТО, які межують з Росією, такі як Фінляндія і Норвегія, можуть нервувати через те, що змушують нервувати Росію

Той факт, що Росія історично побоюється нападу Заходу - але ж вона володіє найбільшим у світі ядерним арсеналом. Розпалюючи страх Кремля перед крилатими ракетами, що несуться з моря, виникає ризик викликати ядерну ескалацію.

Проте такий підхід дає змогу використовувати морську перевагу НАТО. Якби у Кремля був вибір, він, імовірно, вважав би за краще витратити ресурси на купівлю танків для війни в Україні, а не військових кораблів для охорони Балтики. НАТО може зробити цей вибір ще більш важким.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?