Як перевірити готовність організму до старіння ― медики назвали простий спосіб
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як перевірити готовність організму до старіння ― медики назвали простий спосіб

Старіння
Джерело:  online.ua

Медики з Mayo Clinic у США за результатами дослідження визначили доволі простий спосіб визначити готовність організму до вікових змін. 

Головні тези:

  • Тривалість стояння на одній нозі може бути показником адаптації організму до вікових процесів.
  • Баланс тіла та вміння тримати рівновагу мають велике значення для здоров'я та попередження падінь у літньому віці.
  • Методика вимірювання стійкості на одній нозі може допомогти в оцінці загального стану організму та підвищенні якості життя.
  • Підтримання балансу тіла можна покращити за допомогою щоденних вправ, таких як стояння на одній нозі під час рутинних дій.
  • Баланс і стійкість організму впливають на здоров'я та дозволяють людям зберігати активність і незалежність у пізніший вік.

Як перевірити адаптацію організму до вікових змін

Зокрема, науковці радять перевірити, скільки секунд ви здатні простояти на одній нозі, оскільки тривалість може бути показником того, як ваш організм адаптується до вікових процесів.

Вчені довели, що баланс свідчить не лише про гарну координацію, оскільки з віком вміння тримати рівновагу може доволі точно вказувати на загальний стан організму, незважаючи на ймовірність прекрасної фізичної форми або манеру ходьби.

Вчені назвали спосіб перевірити готовність організму до вікових змін
Чоловік

У проведеному дослідженні брали участь 20 чоловіків і 20 жінок. Половина з них була у віці близько 56 років, решті було за 74.

Науковці оцінювали різні маркери здоров’я учасників дослідження та порівнювали вплив вікових змін.

Так, за допомогою спеціального приладу вимірювалась сила рук.

Учасники дослідження робили вправи на розгинання ніг щоб визначити силу колін. Вони також ходили визначеним маршрутом, а спеціальна система фіксувала їхні рухи.

Вимірювалось, як учасники тримаються на обох ногах з розплющеними і заплющеними очима, а також на одній нозі (з відкритими очима).

Серед усіх показників саме здатність стояти на одній нозі найбільше знизилася з віком.

Як баланс і вміння тримати рівновагу впливає на здоров’я

Науковці зазначають, що збалансованість тіла, м’язова сила і правильна ходьба сприяють береженню активності у повсякденному житті.

Баланс важливий, бо для його підтримання потрібно, щоб усі системи організму працювали разом. Хороший баланс дозволяє займатися щоденними справами без страху впасти, — пояснює директор лабораторії аналізу руху в Mayo Clinic Кентон Кауфман.

За його словами, порушення балансу істотно підвищує ризик падінь навіть у малорухливих людей.

Щороку три мільйони людей старшого віку звертаються до відділень швидкої допомоги через падіння, а мільйон із них потрапляють до лікарень. Із віком зміни в ході можуть призвести до падінь, болю та інших проблем зі здоров’ям.

При цьому науковці підкреслюють, що люди можуть самостійно працювати над покращенням власного балансу тіла.

Вони радять стояти на одній нозі під час миття посуду або чистки зубів.

Якщо ви можете простояти на одній нозі 30 секунд, це — відмінний показник. Серед літніх людей (65+ років) середній час, який вони стояли на одній нозі, становив 11 секунд. Показник у менш ніж 5 секунд може свідчити про ризик падінь.

Стояння на одній нозі допомагає нашому організму синхронізувати м’язи та сенсори у внутрішньому вусі, які допомагають підтримувати баланс.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?