Як Україна отримає перевагу в повітрі завдяки F-16 — відповідь командувача США
Категорія
Україна
Дата публікації

Як Україна отримає перевагу в повітрі завдяки F-16 — відповідь командувача США

Як Україна отримає перевагу в повітрі завдяки F-16 — відповідь командувача США
Джерело:  online.ua

На думку командувача, майбутнє прибуття винищувачів F-16 в Україну не стане панацеєю. Це буде першим етапом тривалішого процесу переходу збройних сил країни на західну тактику та оснащення.

Головні тези:

 

  • Отримання переваги в повітрі завдяки F-16 — довгостроковий процес, який потребує часу та підготовки.
  • Україні необхідно адаптуватися до нових умов та забезпечити захист від нових загроз, таких як балістичні ракети чи дрони-камікадзе.
  • Приєднання України до числа країн, які використовують західні літаки, створить нові можливості та виклики для українських ВПС.
  • Поставки F-16 від США та інших країн НАТО є важливим кроком для підвищення обороноздатності України.

Коли Україна отримає перевагу в повітрі завдяки F-16

Як заявив генерал Джеймс Хеккер, командувач ВПС США в Європі, українські льотчики не здобудуть переваги в повітрі протягом кількох тижнів.

Це буде процес, через який ми пройдемо, але принаймні ми починаємо. Я думаю, що найголовніше тут те, що це початок впровадження в Україну західного обладнання, західної тактики, західної доктрини та західного мислення, — сказав Хеккер.

Україна слідуватиме за іншими колишніми країнами Східного блоку, які приєдналися до НАТО та прийняли західні літаки. Потрібен час, щоб мати можливість ефективно експлуатувати літаки з достатньою кількістю персоналу, а також необхідною логістичною підтримкою.

Це не станеться відразу, але треба почати, і ми вже досить близькі до цього, — сказав генерал.

Україна значною мірою досягла успіху під час війни у забезпеченні безпеки своїх літаків, виявляючи гнучкість — наприклад, ніколи не злітаючи і не приземляючись з однієї й тієї ж бази. Українські ВПС зробили це зі своїм нинішнім парком МіГ-29 та Су-24, і тепер їм потрібно буде повторити це із F-16. Це буде складне завдання, оскільки не всі аеродроми по всій країні зможуть обслуговувати нові літаки, заявив Хеккер.

В оперативному плані Росія адаптувала свою тактику, швидше націлюючись і завдаючи ударів, каже Хеккер. Москва все частіше використовує балістичні ракети, надані Північною Кореєю, тому партнерам України необхідно забезпечити правильний захист від них — поряд із поширенням дронів-камікадзе.

Хеккер заявив, що він більше переймався майбутнім України "пару місяців тому", оскільки запаси боєприпасів країни були виснажені, а міжнародний політичний тиск сповільнив поповнення запасів. З того часу ситуація значно пом'якшилася, оскільки зусилля Захід надав більше систем, необхідних як для оборони, так і для наступу.

F-16 для України

Держсекретар США Ентоні Блінкен на саміті НАТО у Вашингтоні в липні заявив, що F-16 виробництва Lockheed Martin літатимуть в українському небі цього літа.

Це кульмінація тривалого процесу, який включає навчання в США і в декількох місцях по всій Європі, а також поточні та майбутні поставки літаків з Бельгії, Данії, Нідерландів та Норвегії.

Як заявив президент Зеленський, Україна отримає від країн Заходу кілька літаків F-16.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?