Як Україні вдалось збити А-50У — відповідь ГУР
Категорія
Україна
Дата публікації

Як Україні вдалось збити А-50У — відповідь ГУР

Літак армії РФ А-50

За інформацією представників Головного управління розвідки Міноборони України, російський літак-розвідник А-50У був збитий над Азовським морем за допомогою модернізованих ракет до радянського комплексу ЗРК С-200.

Що відомо про знищення літака А-50У армії РФ

Російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 вдалося збити із зенітного ракетного комплексу дальнього радіусу дії С-200.

Ще минулого року було оприлюднено інформацію про модернізацію Україною цих ракет.

У липні минулого року росіяни почали жалітись через удари по стратегічних об’єктах злочинної армії РФ на окупованих українських територіях.

Зокрема, зазначалось, що цими ракетами вдалось влучити по Кримському мосту, авіабазі в Ростовській області, Таганрогу, Калузькій області та інших російських регіонах.

За словами росіян, українці переробили систему ППО для ударів по наземних цілях і б'ють ракетами 5В28.

Теоретично використання адаптованих ракет ЗРК С-200 для нанесення ударів по наземних цілях можливо на відстані до 600 км, - заявляли підконтрольні Кремлю пропагандистські ЗМІ.

Колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, відповідальний за систему ППО, Ігор Романенко влітку 2023 року в коментарі ВВС Україна розповів, як українські військові вже відпрацьовували на тренування із застосування ракети С-200 по наземних цілях.

Такі ракети запускали у нас на полігонах, і вони летіли на відстань понад 600 км. Я сам був свідком цього, - зазначав Романенко.

Які ще версії знищення літака А-50У висуваються аналітиками

Аналітики проєкту ВЧК-ОГПУ зазначають, що російський літак розвідник, швидше за все, був уражений за допомогою ЗРК Patriot та мобільного малогабаритного широкосмугового радару-розвідника, який і наводив ракети на ціль.

Автори публікації зазначають, що такий радар легко можна встановити на розвідувальний дрон для проведення польоту у глибокому тилу ворога.

Сигнал такого радару виявити дуже складно, при цьому він здатний не просто виявляти, супроводжувати і давати цілевказівку, але і розрізняти силует цілі і візуально визначати її тип.

В даний час оточене місце падіння літака, всіх роззяв і журналістів вигнали, по центральних федеральних телевізійних каналах пройшла команда говорити тільки про пожежу і більше нічого, - зазначається у публікації аналітиків.

Жителі хутора Трудова Арменія розповіли, як зазнав аварії літак. 

Він летів з полів і коли ми почули два хлопки і гул, вибігли на вулицю. Пройшов прямо над нами і тримався в напрямку лісосмуги і берега. Коли летів над нами, то вже був не цілий, без правого крила з великим креном. Фюзеляж впав у землю, а ліве крило відбило деревами і приземлилося у двір будинку 13 по вулиці Польова. Там дві бабульки живуть, вони не постраждали, цитує видання заяви місцевих жителів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?