Як зібрати FPV дрон-камікадзе для ЗСУ власноруч — інструкція
Категорія
Україна
Дата публікації

Як зібрати FPV дрон-камікадзе для ЗСУ власноруч — інструкція

Дрон
Джерело:  online.ua

В українських захисників на фронті є потреба у FPV дронах-камікадзе. Такий безпілотник може зібрати навіть людина з нульовими навичками, за умови якісного навчання і хорошої супервізії інструкторів.

Як навчитися збирати FPV дрон-камікадзе

Як розповів член Наглядової ради в Українській асоціації студентів Олександр Равчев, в Україні є двотижневі офлайн курси “Джміль”, де вчать з нуля збирати і програмувати FPV-дрони.

Паралельно з навчанням по збірці дронів та їх програмуванню, збирачів дронів ознайомлюють зі світом БПЛА та реаліями ринку FPV-дронів.

Олександр зазначає, що збираючи FPV-дрони самостійно людина йде на шалені ризики в плані того, що дрон може не полетіти, або полетить не туди й піддає цим ризикам військових.

Тому хороший варіант це кооперуватись з більшими гравцями, типу того ж таки Джмеля, які беруть на себе закупівлю комплектації, підготовку інструкції збірки і схеми розпайки та розробку програмного забезпечення під цю конкретну комплектацію, – пише Равчев.

За його словами, за такої схеми добре навчений фахівець збирає 1 дрон за 2 години, і це перетворюється у взаємовигідну модель.

Кілька рекомендацій для новачків, які планують збирати власноруч FPV дрон-камікадзе:

  • Якщо ви людина з технічними навичками, варто задуматись про перекваліфікацію в інженера зі збірки таких дронів. Попит на них в найближчий рік буде шалений, а людей реально бракує.

  • Якщо ви підприємець, то варто подумати про такий напрямок розвитку бізнесу, де ви наймаєте кількох інженерів і організовуєте невелике виробництво зі збирання FPV-дронів.

  • Глобально, якщо ви не підходите під ці дві категорії, то в будь-якому випадку варто повчитись.

  • Також варто б прикупити собі паяльник і трохи попрактикуватись з пайкою.

До слова, у січні в “Джмелі” будуть нові набори на курси як для підприємців, так і для інженерів. Також команда робить дрони на волонтерських засадах для одного з підрозділів ЗСУ, де йде збір на закупку комплектуючих.

Україна нарощує виробництво дронів

Українські компанії виготовляють щомісяця близько 50 тис. FPV-дронів, це лише 10-15% від потреб армії. У цей час росіяни виробляють у шість разів більше "пташок"

Виробництво FPV-дронів відносно просто масштабувати – вони збираються із китайських компонентів, але компаніям бракує рук.

Українські компанії виготовляють щомісяця приблизно 50 000 FPV-дронів, росіяни – вшестеро більше, – заявив засновник компанії DroneSpace Максим Шеремет.

З розрахунку, що один інженер збирає близько 50 FPV-дронів, галузь складається приблизно з 1000 людей. Щоб масштабуватися вшестеро, потрібно в шість разів більше інженерів, вважає підприємець.

За оцінкою, лише FPV-дронів потрібно близько 200 тис. штук на місяць.

Наразі в Україні триває набір на курси зі збирання дронів, але це наразі не розв'язує проблему браку кадрів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?