Україна виготовляє близько 50 тис FPV-дронів щомісяця — Forbes
Категорія
Технології
Дата публікації

Україна виготовляє близько 50 тис FPV-дронів щомісяця — Forbes

Дрон
Джерело:  Forbes Україна

Українські компанії випускають щомісяця приблизно 50 000 FPV-дронів, росіяни – вшестеро більше,

Україна нарощує виробництво дронів

Українські компанії виготовляють щомісяця близько 50 тис FPV-дронів, це лише 10-15% від потреб армії. У цей час росіяни виробляють у шість разів більше "пташок"

Про це пише Forbes із посиланням на експертів.

Виробництво FPV-дронів відносно просто масштабувати – вони збираються із китайських компонентів, але компаніям бракує рук.

Українські компанії виготовляють щомісяця приблизно 50 000 FPV-дронів, росіяни – вшестеро більше, – заявив засновник компанії DroneSpace Максим Шеремет.

З розрахунку, що один інженер збирає близько 50 FPV-дронів, галузь складається приблизно з 1000 людей. Щоб масштабуватися вшестеро, потрібно в шість разів більше інженерів, вважає підприємець.

Загалом в Україні є близько 200 виробників дронів різного типу. Вони забезпечують лише 10–15% від загальної потреби армії, – говорить засновниця фонду Dignitas Любов Шипович.

За її оцінкою, лише FPV-дронів потрібно близько 200 тис штук на місяць.

Проте компаніям бракує кваліфікованих кадрів. За період незалежності України університети підготували недостатньо кадрів, і більшість із них виїхали за кордон.

Ті інженери, які здобули освіту ще за часів СРСР, не досить динамічні, а виготовлення дронів – це галузь, яка швидко розвивається, вказує видання. До того ж усіх спеціалістів перевіряють на зв'язки з РФ.

У 2022 році КПІ ім. Сікорського набрав 25 студентів на спеціальність "Авіоніка" і 167 на спеціальність "Телекомунікації та радіотехніка". Проте бакалаврський диплом вони отримають у 2026 році. А фахівці потрібні вже зараз.

В Україні триває набір на курси зі збирання дронів, але це наразі не розв'язує проблему браку кадрів.

Нові українські дрони пройшли випробування

Міністерство оборони провело тестування нових українських FPV-дронів, які виробили приватні кампанії.

На випробуваннях тестували дрони від шістьох виробників. Здебільшого – FPV-дрони, спроєктовані та виготовлені приватними компаніями.

У відомстві зазначили, що метою заходу стала перевірка роботи безпілотників під впливом випромінювання комплексу РЕБ. Окремо також тестували стійкість БпЛА до придушення сигналу відеозв’язку та каналу керування безпілотником.

Крім того, один з виробників продемонстрував свою серійну розробку дрона-камікадзе. Цей зразок показав стійкість каналів відео-звʼязку та управління дроном у протистоянні з комплексом РЕБ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?