Як змінилася пропаганда РФ за два роки повномасштабної війни — Подоляк
Категорія
Україна
Дата публікації

Як змінилася пропаганда РФ за два роки повномасштабної війни — Подоляк

Михайло Подоляк
Джерело:  online.ua

За два роки повномасштабного вторгнення, російська пропаганда змінилась, помінявши наративи. Про ці зміни розповів радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Боротьба з проросійськими тезами на Заході

Кореспондент online.ua на полях Форуму «Україна. Рік 2024» запитав у радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, що робить Україна для протидії російській пропаганді на заході.

Безумовно ми ведемо реєстр ЗМІ, які так чи інакше просувають проросійські тези, але тут є декілька складових: є відверто проросійські люди, які прямо говорять тези російської пропаганди, а є люди, які типу дискусію ведуть, розмірковують, а може так, а може перейдемо у переговорний формат. З цим небезпечніше, адже це свобода слова. Будь-яка дискусія в демократичній країні можлива, безумовно є люди, які обережно просувають проросійські тези.

Михайло Подоляк

Михайло Подоляк

Подоляк зазначає, що проросійська пропаганда змінилась.

На початку була така класична “оголтелая” російська пропаганда, а зараз вони працюють більш тонко – з наративами, щоб демотивувати західні країни і нас. Наприклад, “два роки війни, просування фронту немає, певно немає формату воєнної поразки РФ, а давайте ви будете менше давати Україні і зміщувати до певних поступок Росії”.

Ці наративи, за словами Подоляка, періодично виникають у медіа, яких не можна запідозрити у роботі на РФ.

Як з цим працювати? Пояснювати, дискутувати. Вийти і запитати, це точно зупинить війну? Ні, не зупинить і чому. Наші журналісти також можуть не ображатись, коли хтось говорить щось, що нам не подобається, наприклад, чи будуть переговори чи не будуть, чи буде прийнятий пакет допомоги у США. Не ображатись, а навпаки, наводити аргументи: якщо допомогу не надати, чи приведе це до стабілізації у світі? Ні, не приведе. І дати аналітику.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?