Яка дієта значно зменшує ризик зараження COVID-19 —дані дослідження
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Яка дієта значно зменшує ризик зараження COVID-19 —дані дослідження

Дієта
Джерело:  BMJ

Коронавірус призвів до більш ніж 1,2 мільйона смертей, з кожним холодним сезоном спостерігається новий сплеск захворюваності. Зовсім несподівано вчені виявили новий метод профілактики – раціон, багатий на овочі, бобові та горіхи, але з малим вмістом молочних продуктів та м'яса.

Дієта проти коронавірусу: що відомо

Тедрос Адханом Гебрейєсус, голова Всесвітньої організації охорони здоров'я, нещодавно закликав до повернення до використання масок і продовження вакцинації проти коронавірусу. Він зазначив, що "кількість респіраторних захворювань, викликаних коронавірусом, грипом та іншими патогенами, зростає в багатьох країнах уже кілька тижнів".

У попередніх дослідженнях йшлося про те, що дієта відіграє ключову роль у боротьбі з COVID-19 та впливає на ризик розвитку ускладнень. Цього разу вчені вирішили оцінити можливий вплив харчових звичок на частоту захворюваності, тяжкість та тривалість захворювання серед 702 дорослих добровольців.

У ході опитування учасники поділилися інформацією про свій звичайний режим харчування, спосіб життя та медичну історію, включаючи вакцинацію проти коронавірусу. Потім вони були поділені на дві групи: всеїдні, і ті, хто переважно дотримується рослинного харчування, не повністю відмовляючись від м'яса (278).

Другу групу потім розділили на підгрупи: 87 були включені до групи флекситаріанців/напіввегетаріанців, які їдять м'ясо три або менше разів на тиждень, а 191 були вегетаріанцями або веганами.

Встановлено, що ті, хто дотримується переважно рослинної або вегетаріанської дієти, зазвичай їдять більше овочів, бобових та горіхів і менше або взагалі не вживають молочних продуктів та м'яса. Всеїдні добровольці повідомили про вищий рівень захворюваності та нижчий рівень фізичної активності, а також про значно вищий рівень зайвої ваги та ожиріння. Ці фактори пов'язані з високим ризиком зараження коронавірусом та розвитком важких симптомів та ускладнень.

Дієта впливає на ризик зараження коронавірусом

Усього 330 осіб (47%) заявили, що перехворіли на COVID-19. З них 224 (32%) повідомили, що у них були легкі симптоми, а у 106 (15%) спостерігалися симптоми середнього та тяжкого ступеня. У всеїдних значно вищий рівень захворюваності на COVID-19, ніж у груп, що харчуються рослинною їжею: 52% проти 40%. У них також був вищий ризик зараження, від помірного до тяжкого: 18% проти 11%.

Після врахування важливих факторів (вага, хронічні захворювання, рівень фізичної активності) вчені не виявили різниці в тяжкості симптомів між всеїдними та групами, що харчуються рослинною їжею. Але у тих, хто дотримувався переважно рослинної або вегетаріанської/веганської дієти, ймовірність зараження коронавірусом виявилася на 39% нижчою, ніж у всеїдних.

Автори дослідження припустили, що рослинна дієта дає більше поживних речовин, які зміцнюють імунітет та допомагають боротися з вірусними інфекціями. Рослинна їжа багата антиоксидантами, фітостеринами та поліфенолами, які позитивно впливають на різні типи клітин, що беруть участь в імунній функції, і мають прямі противірусні властивості.

Україною котиться хвиля коронавірусу

В Україні знову почали фіксувати масові випадки захворюваності на COVID-19. Наразі країною розгулює майже два десятки підтипів штаму Омікрон.

Деталі нової хвилі захворюваності в ефірі телемарафону розповів головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. Наразі про впровадження маскового режиму мова не йде.

Лікарі в Україні вже зафіксували 17 підтипів штаму Омікрон – до лікарень щотижня потрапляє 4000 хворих, переважно у важкому стані. За данними МОЗ, пік захворюваності перевищено у Чернівецькій області.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?