Яке значення для ЗСУ має знищення літаків РФ — пояснення ВПС Естонії
Категорія
Світ
Дата публікації

Яке значення для ЗСУ має знищення літаків РФ — пояснення ВПС Естонії

F-16
Джерело:  ERR

Українські військові нещодавно збили або вивели з ладу низку російських літаків. Завдяки цьому Київ може створити умови для розміщення нових винищувачів F-16, які Україна незабаром отримає від Заходу.

Яке значення для ЗСУ має знищення літаків РФ

За словами начальника штабу ВПС Естонії полковник Янека Лехісте, ситуація на лінії фронту стала активнішою й ініціатива швидше перебуває в руках російських військ. При цьому, зазначив військовий, Росія дещо змінила свою тактику, використовуючи для просування вогневу підтримку з повітря.

Вони виявили, що при вогневій підтримці з повітря, за допомогою літаків можна багаторазово збільшити бажаний ефект, оскільки штурмовики, підносячи або скидаючи бомби масою близько півтонни, можуть завдати великої шкоди лініям оборони, — пояснив Лехісте.

Він зазначив, що Росія ризикує своїми літаками, підлітаючи ближче до лінії бойового зіткнення.

У результаті українці за лютий змогли збити близько 13 літаків, — уточнив він.

За оцінкою начальника штабу ВПС Естонії, для збивання російських літаків Україна використовує системи ППО як великої, так і середньої дальності, особливо системи Patriot, дальність дії яких становить 150 кілометрів.

Виводячи з експлуатації російські літаки, Україна може підготуватися до розгортання власних нових літаків, сказав Лехісте.

Звичайно, можна подивитися на це з тієї точки зору, що вони створюють умови для розміщення своїх нових літаків. Можливо, вони також створюють умови для того, щоб у певний момент часу і в певному географічному районі можна було домогтися переваги в повітрі, — підкреслив він.

Полковник додав, що Україна може отримати винищувачі F-16 від Заходу ранньою весною або влітку. При цьому він наголосив, що для розміщення винищувачів F-16 немає необхідності вносити суттєві зміни в інфраструктуру України.

F-16 для України

У серпні минулого року Данія і Нідерланди пообіцяли надати Україні 61 винищувач F-16.

Для того щоб поставки почалися, необхідно, щоб українські пілоти та обслуговуючий персонал пройшли навчання, а Україна підготувала інфраструктуру.

Нещодавно спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, що навчання першої групи українських пілотів на F-16 у США має завершитися на початку літа.

За інформацією видання The New York Times, дванадцять українських пілотів до цього літа будуть готові до бойових вильотів на винищувачах F-16. Однак на всіх їх не вистачить літаків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?