Які ракети допоможуть ЗСУ позбавити армію РФ панування у повітрі — відповідь аналітиків
Категорія
Україна
Дата публікації

Які ракети допоможуть ЗСУ позбавити армію РФ панування у повітрі — відповідь аналітиків

AIM-120C-8 AMRAAM
Джерело:  Defense Express

На думку аналітиків порталу Defence Express, отримання від США ракет класу "повітря-повітря" AIM-120C-8 AMRAAM може стати більшою стратегічною метою, ніж поставки ATACMS.

Чим Україні допоможуть американські ракети AMRAAM

Саме такі ракети "повітря-повітря" можуть забезпечити нам максимальну дальність ураження повітряних цілей рашистів, зокрема зробити для ворога максимально проблемним скидання КАБ з літаків Су-34 і Су-35С, - пояснюють аналітики видання.

Вони зазначають, що американські винищувачі F-16 здатні вести повітряний бій на дистанціях до 160 км, однак для ураження цілей на таких дистанціях необхідні ракети AMRAAM.

Такі ракети Україна отримає від США за контрактом, укладеним у вересні 2023 року. Але є один цікавий аспект, і він пов'язаний з ціною цієї зброї, - йдеться у матеріалі видання.

Аналітики посилаються на інформацію про рішення уряду Іспанії закупити 72 бойові і навчальні ракети AIM-120 C-8 разом з супутнім обладнанням в цілому за 100 мільйонів євро.

Що відомо про парадокси із цінами на ракети AMRAAM

Зазначається, що придбані ракети будуть використовувати і для стрільби з ЗРК NASAMS, і для оснащення своїх літаків F/A-18 Hornet та Eurofighter.

Але буквально тиждень тому стало відомо про те, що Державний департамент США погодив дозвіл на продаж Литві 36 ракет AIM-120 C-8 з супутнім обладнанням за цінником 100 млн доларів (2,7 млн доларів за одиницю)

Аналітики зазначають, що влітку 2023 року експортна ціна на AIM-120C-8 AMRAAM трималася на рівні 2,42 млн доларів за одиницю, а вартість такої ракети для армії США тримається на рівні 1,4 млн доларів на 2024 фінансовий рік.

У цілому це виглядає як парадокс, одночасно дві країни НАТО (Литва та Іспанія) верстають свої бюджети, спираючись на різні показники вартості по AIM-120C-8 AMRAAM. Але не слід виключати, що ціна таких ракет для України в подальшому теж може коливатися, - йдеться у матеріалі видання.

AMRAAM - американська авіаційна всепогодна керована ракета з активною радіолокаційною головкою самонаведення. Максимальна дальність пуску ракети - від 50 до 180 км.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?