Індія готова виступити посередником у переговорах України та РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Індія готова виступити посередником у переговорах України та РФ

Нарендра Моді
Джерело:  Bloomberg

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді планує у п'ятницю, 23 серпня, прибути з візитом до України.

Головні тези:

  • Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді може виступити посередником у переговорах між президентом України та кремлівським лідером.
  • Індія відіграє центральну роль у прагненні Зеленського здобути прихильність ключових країн глобального півдня.
  • Індія та Україна обговорюють співпрацю у виробництві газових турбін, літаків та авіадвигунів, що може зміцнити їхні військово-економічні зв'язки.
  • Візит прем'єр-міністра Індії до України може сприяти підписанню важливих документів та розвитку двосторонньої співпраці між країнами.
  • Зустріч Нарендри Моді з Володимиром Зеленським планується в День Державного прапора України у рамках першого в історії візиту глави індійського уряду до України.

Що відомо про готовність Індії до посередництва у переговорах України з РФ

Співрозмовники видання зазначають, що Нарендра Моді готовий виступити посередником при обміні повідомленнями між президентом Володимиром Зеленським і кремлівським диктатором Володимиром Путіним.

Південноазійська країна погодилася передавати повідомлення між Путіним і Зеленським, кажуть люди, які просили не називати їхніх імен, - зазначається у матеріалі видання.

При цьому, як зазначають співрозмовники, Моді відмовився від ролі посередника у переговорах щодо завершення розв’язаної Кремлем злочинної війни.

Візит Моді до України відбувається через кілька тижнів після його візиту до Росії.

Небажання Моді сприяти припиненню війни частково пояснюється залежністю Індії від Росії в питаннях дешевої нафти і зброї.

При цьому з міркувань безпеки візит прем’єр-міністра Індії до України триватиме буквально кілька годин.

Індія може виступити посередником у переговорах України та РФ
Нарендра Моді

Автори матеріалу зазначають, що для президента Зеленського зустріч із Моді буде дуже важливою в контексті ролі цієї країни у відновленні миру в регіоні.

Індія відіграє центральну роль у прагненні Зеленського здобути прихильність ключових країн так званого глобального півдня.

На червневому саміті у Швейцарії Індія була серед країн, які не підписали підсумкову заяву.

За словами людей, знайомих з порядком денним, зустріч з Моді навряд чи призведе до якихось важливих оголошень, хоча кілька угод, у тому числі в галузі сільського господарства та оборони, перебувають у стадії розробки.

Також повідомляєть, що українська держкомпанія "Зоря-Машпроект" веде переговори з індійськими приватними компаніями про спільне виробництво газових турбін, які використовуються на військових кораблях.

Обидві країни також обговорюють виробництво літаків і авіадвигунів в Індії.

Що кажуть в Україні

В Офісі президента підтвердили запланований візит прем’єр-міністра Індії в Україну.

23 серпня, у День Державного прапора України, відбудеться офіційний візит прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді до України, - підкреслили в ОП.

Там уточнили, що це перший в історії двосторонніх відносин візит глави індійського уряду до України.

В ОП розповіли, що Зеленський та Моді під час зустрічі обговорюватимуть питання двосторонньої співпраці. Також планується підписати низку документів між Україною та Індією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?