Інтерпол очолив генерал-майор із ОАЕ. Його підозрюють у катуванні політв'язнів
Категорія
Світ
Дата публікації

Інтерпол очолив генерал-майор із ОАЕ. Його підозрюють у катуванні політв'язнів

Інтерпол очолив генерал-майор із ОАЕ. Його підозрюють у катуванні політв'язнів
Джерело:  online.ua

Обвинуваченого в тортурах генерала з ОАЕ обрано головою Інтерполу, незважаючи на побоювання правозахисних організацій та членів Європейського парламенту. Вони побоюються, що глобальна поліцейська агенція опиниться під загрозою експлуатації репресивними режимами.

Джерело:  The Guardian

Призначення генерал-майора Ахмеда Насер аль-Раїсі слідує за щедрим фінансуванням Об'єднаними Арабськими Еміратами Інтерполу, що базується в Ліоні, Франція. Також воно послідувало за звинуваченнями у зловживанні Абу-Дабі своєю системою «червоних повідомлень» для розшукуваних підозрюваних, яке може бути використане з метою переслідування політичних дисидентів.

Аль-Раїсі був обраний після трьох раундів голосування, під час яких він отримав 68,9% голосів, поданих країнами-членами, йдеться у заяві Інтерполу.

Після свого обрання Раїсі написав у Твіттері, що «збудує прозорішу, різноманітнішу і рішучу організацію, яка працюватиме над забезпеченням безпеки для всіх». Раїсі не став розглядати звинувачення проти нього та ОАЕ, але сказав, що «ОАЕ стали однією з найбезпечніших країн світу».

Проти Раїсі відкрили кримінальні справи щонайменше у 5 країнах. Його звинувачують у тортурах, зокрема у Франції та Туреччині.

Троє дипломатів Європарламенту вже написали листа голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн, щоб попередити про наслідки призначення.

"Обрання генерал-майора Аль-Раїсі підірве місію та репутацію Інтерполу і серйозно вплине на здатність організації ефективно працювати за призначенням", - йдеться у листі.

Раїсі пов'язують із тортурами таких високопоставлених політичних ув'язнених в ОАЕ, як дисидент Ахмед Мансур та британський учений Майкл Хеджес, якого у 2018 році звинуватили у шпигунстві та засудили до довічного ув'язнення.

Завдання Інтерполу

Нагадаємо, Organisation Internationale de Police Criminelle об'єднує зусилля правоохоронних органів країн-учасниць у галузі боротьби зі злочинністю.

Перший Міжнародний конгрес кримінальної поліції відбувся у 1914 році за сприяння князя Монако Альбера I у ньому взяли участь поліцейські з 24 країн.

Нині до складу входять 194 країни світу, які фінансують організацію у сумі $59 мільйонів шляхом щорічних внесків; За величиною друга міжнародна міжурядова організація після ООН.

Організація займається координацією міжнародного розшуку, а також боротьбою з торгівлею людьми, контрабандою наркотиків, злочинами у сфері економіки та високих технологій, дитячою порнографією, тероризмом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?