Іран вдвічі збільшив виробництво ракет та дронів після договору з РФ — Reuters
Категорія
Світ
Дата публікації

Іран вдвічі збільшив виробництво ракет та дронів після договору з РФ — Reuters

Іран вдвічі збільшив виробництво ракет та дронів після договору з РФ — Reuters
Джерело:  Reuters

Іран значно розширив два ключові об'єкти з виробництва балістичних ракет після угоди від жовтня 2022 року, згідно з якою Тегеран начебто погодився надати ракети Росії.

Головні тези:

 

  • Іранський арсенал наразі є найбільшим на Близькому Сході з оцінкою понад 3000 ракет, включаючи модифікації для звичайних та ядерних боєголовок.
  • Розширення виробництва ракет пов'язують з метою експорту ракетних компонентів до Росії та інших країн-партнерів.
  • У відповідь на допомогу Україні від Заходу, Росія намагається посилити свої оборонні здібності, що може становити загрозу для міжнародної безпеки.

На скільки Іран збільшив виробництво балістичних ракет та дронів

Як пише агентство, наразі іранський арсенал є найбільшим на Близькому Сході та оцінюється більш ніж у 3000 ракет.

Це озброєння включає в себе модифікації, призначені для перевезення звичайних та ядерних боєголовок.

Супутникові знімки свідчать про те, що на військовій базі Модаррес у березні та виробничому комплексі Ходжир у квітні видно понад 30 нових споруд.

На знімках видно безліч споруд, які оточені великими земляними валами. Експерти пов'язують ці вали з виробництвом ракет, ймовірно, вони призначені для того, щоб вибух в одній будівлі не привів до детонації у сусідніх спорудах.

Як розповіли Reuters троє іранських посадовців, об’єкти на знімках розширюються з метою збільшення виробництва балістичних ракет. Також деякі з нових будівель дозволять подвоїти виробництво безпілотників.

Ймовірно, виготовлені там безпілотники та ракетні компоненти будуть продані Росії, також частина безпілотників може бути передано хуситам, а ракети — Хезболлі.

21 лютого 2024 року агентство Reuters написало, що Іран відправив Росії 400 балістичних ракет класу «земля — земля». Ішлося про ракети сімейства Fateh-110, серед яких і гіперзвукові Zolfaghar. Постачання нібито почалися на початку січня, було вже щонайменше чотири передачі.

Як РФ допомагають країни-партнери

Росія ділиться з противниками Заходу своїми секретними військовими технологіями. Крім Китаю та Ірану, Путін уклав оборонний пакт із Північною Кореєю та може допомогти Пхеньяну в розвитку його ядерної та космічної програми.

Журналісти зазначають, що "цей захід у відповідь" на допомогу Україні з боку США та ЄС є нерозважливим кроком і може спричинити до ситуацій, які Кремль не здатний буде контролювати.

Не забуває Путін і про погрози ядерною зброєю. Втім, малоймовірно, що він реалізує їх. Він триматиме ядерну зброю як остаточну страховку від поразки.

У Financial Times вважають, що НАТО має готуватися до протидії російському тиску. Так, Альянс має розробити план з надання допомоги Україні в зимовий період і підготуватися до можливої хвилі біженців.

Члени НАТО мають чесно вирішити між собою щодо меж прямої участі організації та узгодити деякі правила, як говорити про них на публіці. Найбільш "делікатні" кроки мають робитися таємно, аби не підживлювати завзяття Путіна до відплати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?