Ісландський журналіст Хауксон поширював фейки Кремля про Бучу — ЦПД
Категорія
Україна
Дата публікації

Ісландський журналіст Хауксон поширював фейки Кремля про Бучу — ЦПД

Центр протидії дезінформації
Хакур Хауксон

Журналіст родом з Ісландії Хаукур Хауксон намагаючись дискредитувати Україну, поширював фейки Кремля про “біолабораторії США" та “нацистів”.

Що відомо про журналіста Хауксона

Як повідомляє ЦПД, Хаукур Хауксон проживає у Москві з 1990 року, здобував у РФ освіту, однак досі представляється “ісландським журналістом”. Був нагороджений медаллю “За дружбу і співробітництво між Росією та Ісландією”. 

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну долучився до пулу журналістів, яких РФ використовує, щоб створити ілюзію підтримки своїх дій за кордоном. Хауксон заявляє про нібито репресії проти журналістів у Європі, які висвітлюють події в унісон з російською пропагандою.  

Окрім цього після виходу військ РФ із Київщини Хауксон називав шокуючі репортажі про звірства окупантів у Бучі “театром мерців” та “продуманим до дрібниць фейком”.

Росія розпочала інформаційну операцію "Перун"

У межах цієї операції РФ планує залучити іноземних журналістів, медійних осіб та блогерів для виправдання агресії проти України та висвітлення ситуації довкола України з вигідних для Кремля позицій.

Раніше ЦПД повідомляв про американську журналістку Фіореллу Ізабель. Пропагандистські медіа називають її американською журналісткою, однак сама вона не приховує, що працює на телеканалі RT. 

Ізабель у соцмережах висвітлює події у світі, зокрема в Україні та на Близькому Сході, у світлі кремлівської пропаганди. 

Стала “зіркою” російських пропагандистських ЗМІ у 2023 році, коли розпочала свою діяльність на ТОТ. Тоді ж поширювала наративи кремлівської пропаганди про війну як “боротьбу РФ зі світовим злом” та просувала тезу про «руку США» у діях української влади. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?