ЄС має бути жорсткішим до Росії та Китаю — Кемерон
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС має бути жорсткішим до Росії та Китаю — Кемерон

Кемерон
Джерело:  The Telegraph

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон планує закликати західні демократії бути "жорсткішими і наполегливішими" у захисті своїх інтересів і цінностей.

Кемерон звернувся до ЄС

У своїй першій великій промові після повернення до уряду, колишній британський прем'єр 9 травня закликатиме союзників по НАТО виконати обіцянку витрачати на оборону 2% від економічного виробництва, а потім збільшити ці витрати до 2,5%.

Він також має намір попередити, що "занадто малі і запізнілі дії лише підштовхують агресора".

Я бачу занадто багато прикладів того, що цей урок не був засвоєний. Хоча багато країн критикували атаки хуситів, лише США і Велика Британія захотіли та змогли зробити крок вперед і завдати удару у відповідь. Або ж витрати на оборону в Європі, куди все ще дехто не бажає інвестувати, навіть коли на нашому континенті вирує війна.

Девід Кемерон

Девід Кемерон

Міністр закордонних справ Великої Британії

Видання зазначає, що оскільки зростає занепокоєння і ризик, що війна Росії з Україною втягне Захід, зауваження Кемерона є докором країнам НАТО, які все ще не виконують обіцянки щодо витрат на оборону за десять років після того, як вона була дана.

Хоча повномасштабне вторгнення Росії в Україну підштовхнуло НАТО до активізації зусиль зі збільшення оборонних витрат, такі країни, як Канада, Іспанія та Італія, намагаються досягти цільового показника у 2%. Німеччина, найбільша економіка Європи, лише нещодавно вперше досягла цієї мети.

Британський уряд прем'єр-міністра Ріші Сунака, зі свого боку, пообіцяв збільшити витрати до 2,5% ВВП до 2030 року.

Ми перебуваємо в битві воль. Ми всі повинні довести, що наші супротивники помиляються — Британія, наші союзники та партнери в усьому світі. Так не може тривати далі. Ми повинні бути жорсткішими і наполегливішими, — зазначає Кемерон.

Що відомо про загрозу з боку РФ для країн НАТО

Днями керівник служби військової контррозвідки Польщі Ярослав Строжик зазначив, що Путін уже готовий провести невеличку операцію проти однієї з країн НАТО.

Президент Польщі Анджей Дуда раніше заявив, що РФ може атакувати країни Альянсу вже у 2026 році.

Нещодавно Кемерон заявив, що Британія дозволила українським військовим завдавати ударів по об'єктах на території РФ власною зброєю. В Кремлі на такі слова відреагували істерикою.

Водночас, Кемерон не підтримав ідею президента Франції Еммануеля Макрона про відправку в Україну західних військ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?