ЄС знайшов спосіб обійти вето Угорщини щодо України
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄС знайшов спосіб обійти вето Угорщини щодо України

ЄС
Джерело:  RMF 24

Офіційний Брюссель планує відійти від використання Європейського фонду миру як основного інструменту фінансування військової підтримки України. Таким чином ЄС може уникнути постійних вето з боку команди Віктора Орбана.

Головні тези:

  • Велика частина коштів буде спрямована на програми, фінансовані з бюджету ЄС, та лише 5% – з Європейського фонду миру.
  • Євросоюз планує надати Україні додаткову фінансову допомогу до кінця 2024 року.

Євросоюз хоче змінити модель фінансування допомоги Україні

Згідно з даними журналістів, уже 9 жовтня посли Європейського Союзу мають намір досягти політичної згоди щодо умов надання Україні допомоги на 50 млрд євро з використанням доходів від заморожених російських активів.

Що важливо розуміти, мовиться про кредит від “Групи семи”, у межах якого офіційний Брюссель планує надати до 35 млрд євро.

Проєкт рішення передбачає, що значна частина коштів піде на програми, що фінансуються з бюджету ЄС, і лише 5% — у Європейський фонд миру, з якого Євросоюз компенсує країнам-членам вартість переданої Україні військової допомоги. Для рішення достатньо буде більшості, тож Угорщина не зможе заветувати його.

За словами журналістів, величезна кількість перепон з боку команди угорського лідера Віктора Орбана є однією з причин, чому Євросоюз хоче відмовитися від використання Європейського фонду миру як основного інструмента військової підтримки України.

Україна може отримати додаткову фінансову допомогу

Видання звертає увагу на те, що досі близько 90% коштів з доходів від заморожених активів російського центрального банку спрямовували на підтримку України саме через Фонд миру.

Офіційний Брюссель ухвалив таке рішення у червні, обійшовши опір Угорщини, і за місяць перерахував туди перший транш.

Шеф європейської дипломатії Жозеп Боррель офіційно підтвердив, що, окрім першого траншу, до кінця року таким же чином на підтримку України хочуть спрямувати ще 1 мільярд євро.

За його словами, вони будуть надаватися Україні на три цілі — ППО, боєприпаси, підтримка української промисловості.

Ми розуміємо, що з юридичної точки зору, оскільки одна країна не брала участі у рішенні щодо використання активів, вона не може брати участі в ухваленні рішення про те, на які цілі їх спрямовувати, — заявив він тоді.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?