Євродепутатка з Латвії близько 20 років працювала на ФСБ
Категорія
Політика
Дата публікації

Євродепутатка з Латвії близько 20 років працювала на ФСБ

Тетяна Жданок
Джерело:  The Insider

Депутатка Європарламенту від Латвії Тетяна Жданок активно листувалася з імовірними співробітниками ФСБ щонайменше з 2005 року.

Євродепутатка звітувала про свої дії агенту ФСБ

Про це йдеться в розслідуванні групи Bellingcat та видання The Insider за участю естонських, латвійських та шведських журналістів.

Журналісти зазначають, що Жданок — десятиліттями відкрито виступала на підтримку Москви як у Ризі, так і в Страсбурзі. Вона народилася у Латвії, а в кінці 80-х стала боротися за збереження Латвії в СРСР.

Після цього її політична діяльність спиралася на етнічних росіян у Латвії. Коли відбулася її вербовка — невідомо. Проте з її зламаного листування, справжність якого підтверджує The Insider, у 2005 році вона вже листувалася зі своїм куратором — співробітником пітерського ФСБ Дмитром Гладеєм (нині він 74-річний ветеран у відставці).

Автори розслідування пишуть, що Жданок у 2005 році надіслала на його електронну пошту документи про заплановані заходи в Естонії. Також з листування стало відомо, що жінка часто зустрічалася з Гладеєм у Європі та Москві.

У листах вона в основному розповідала про свою діяльність у Європі, повʼязану з критикою влади країн Балтії. У 2010 році вона просила надіслати 6 тис дол на закупівлю георгіївських стрічок та іншої атрибутики до Дня перемоги.

Жданок у розмові з The Insider підтвердила, що знайома з Гладеєм, однак заперечила, що знала про його причетність до ФСБ.

Після 2013 року жінка надсилала схожі листи Сергію Красіну. Журналісти зазначають, що це — офіцер ФСБ Сергій Бельтюков.

Також вона просила видати шенгенську візу ще одному імовірному співробітнику ФСБ Артему Курєєву.

Мандат депутатки Європарламенту Тетяни Жданок завершується у 2024 році. Раніше її виключили із європейської фракції «Зелених» після відмови засудити вторгнення Росії в Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?