Європарламент почав розслідувати зв'язки латвійської депутатки з ФСБ
Категорія
Політика
Дата публікації

Європарламент почав розслідувати зв'язки латвійської депутатки з ФСБ

Тетяна Жданок
Джерело:  DW

В Європарламенті почали розслідування проти євродепутатки від Латвії Тетяни Жданок. Раніше розслідування журналістів показало, що вона має ймовірні зв'язки з російськими спецслужбами.

Розслідування у Європарламенті

Голова Європарламенту Роберта Мецола заявила, що «дуже серйозно ставиться» до звинувачень на адресу латвійської депутатки.

Мецола передає цю справу в Консультативний комітет з кодексу поведінки. Також це питання обговорять 31 січня на конференції голів .

Пресcлужба Європарламенту відмовилася коментувати звинувачення проти Жданок на звернення DW.

Проте там заявили, що звинувачення Жданко у співробітництві з ФСБ, «деякий час тому» повідомляли в Латвії.

Ми наголошуємо, що всі члени Європарламенту підпорядковуються одним і тим же правилам (Закон про вибори 1976 року, Статут Європарламенту та внутрішні правила Європарламенту) щодо незалежності мандата та етики. Як і всі члени Європарламенту, депутат відповідає перед виборцями, — додали в пресслужбі.

Порушення кодексу поведінки може спричинити накладення санкцій з боку голови Європарламенту, про що оголошується на пленарному засіданні.

При цьому, рішення про зняття євродепутата з посади приймається компетентними органами в його країні.

Зв’язки Тетяни Жданок з ФСБ

У розслідуванні групи Bellingcat та видання The Insider йдеться, що Жданок протягом 20 років повідомляла про свою діяльність агентам ФСБ.

Про це стало відомо з її зламаного листування, справжність якого підтверджує The Insider. У 2005 році вона вже листувалася зі своїм куратором — співробітником пітерського ФСБ Дмитром Гладеєм.

У листах вона в основному розповідала про свою діяльність у Європі, повʼязану з критикою влади країн Балтії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?