Європарламент схвалив продовження оновленого "торговельного безвізу" з Україною
Категорія
Політика
Дата публікації

Європарламент схвалив продовження оновленого "торговельного безвізу" з Україною

Європарламент

Європарламент схвалив продовження тимчасових заходів лібералізації торгівлі для України до червня 2025 року.

Рішення Європарламенту щодо торгівлі з ЄС з Україною

Депутати Європарламенту підтримали продовження призупинення імпортних мит і квот на українську сільськогосподарську продукцію ще на один рік, до 5 червня 2025 року.

За ухвалення проголосували 428 депутатів, 131 — проти, ще 44 утрималися.

Згідно з новою постановою, Комісія може вжити швидких заходів і застосувати будь-які заходи, які вважає за потрібне, якщо через імпорт з України (наприклад, пшениці) виникнуть значні порушення на ринку ЄС або ринках однієї чи кількох держав-членів ЄС.

Єврокомісія, у рамках посилених захисних заходів для захисту фермерів ЄС, може запустити екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду.

Зазначається, якщо імпорт цих товарів перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021 року та за весь 2022 та 2023 роки, тарифи можуть бути введені повторно.

У рамках угоди щодо цих нових правил Комісія пообіцяла найближчим часом розпочати переговори з Україною щодо постійної лібералізації торгівлі та продовжувати тісно залучати Парламент до цього процесу.

Чому було обмежено імпорт агропродукції з України

У березні Європарламент розглянув пропозицію Єврокомісії щодо лібералізації торгівлі з Україною, але тоді вирішили, що до документу потрібно внести правки.

Євродепутати закликали посилити гарантії для фермерів у разі великої кількості української продукції.

Politico пише, що внаслідок нової угоди Україна втратить 1,2 мільярда євро доходів від торгівлі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?