Європейські банки заплатили в РФ понад 800 млн податків за минулий рік — FT
Категорія
Економіка
Дата публікації

Європейські банки заплатили в РФ понад 800 млн податків за минулий рік — FT

Raiffeisen Bank
Джерело:  Financial Times

У 2023 році західні банки, що залишилися в РФ, сплатили понад 800 мільйонів євро податків. Це у 4 рази більше, ніж у 2021 році.

Західні банки заплатили рекордні податки в РФ

Financial Times пише, що сім найбільших європейських банків за активами в Росії — Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo та OTP — повідомили про загальний прибуток понад 3 мільярди євро у 2023 році.

Ці прибутки були втричі більші, ніж у 2021 році, і були частково згенеровані коштами, які банки не можуть вивести з країни, — пише видання.

Через цей стрибок в прибутковості, банки сплатили близько 800 мільйонів євро податків у РФ. Аналіз Financial Times показав, що у 2021 році вони сплатили 200 мільйонів євро податків.

Це є прикладом того, як іноземні компанії, які досі залишаються в РФ, допомагають Кремлю підтримувати фінансову стабільність, попри санкції.

Більше половини з 800 мільйонів євро податків припало на австрійський Raiffeisen Bank International, який має найбільшу присутність в РФ серед інших.

Євродепутати закликали владу Австрії заохотити Raiffeisen піти з Росії

У квітні євродепутат і представник політичної групи Renew Europe («Оновлення Європи») Пятрас Ауштрявічюс опублікував відкритого листа, в якому група євродепутатів звертається до влади Австрії.

Ми закликаємо вас, поважних лідерів Австрії, заохотити Raiffeisen Bank International дотримуватися власних заяв і припинити свою діяльність в РФ. Ми закликаємо вас забезпечити, щоб всі австрійські компанії дотримувалися запроваджених обмежувальних заходів і не сприяли можливостям Росії вести її незаконну й невиправдану війну проти України та її народу, — йдеться у листі.

Євродепутати підкреслили, що заяви й дії банку суперечать одна одній — Raiffeisen Bank International став західним позичальником із найбільшою операційною діяльністю в Росії.

Навіть більше, на відміну від інших західних банків, які зменшують свою діяльність в Росії, Raiffeisen Bank International збільшив кількість місцевого персоналу до близько 10 тисяч, і планує ще його збільшити, — йдеться у листі.

На початку квітня в банку заявили, що не визначилися з датою виходу з РФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?