Євросоюз запропонує нові способи допомоги Україні — Bloomberg
Категорія
Україна
Дата публікації

Євросоюз запропонує нові способи допомоги Україні — Bloomberg

єс
Джерело:  Bloomberg

Європейський Союз запропонує нові способи, щоб зберегти підтримку України.

Які нові способи допомоги Україні запропонує ЄС

Очікується, що Європейська комісія 12 березня запропонує рамки переговорів для просування процесу приєднання Києва до блоку, а найближчими днями буде надіслано платіж у розмірі 4,5 млрд євро для підтримки українського бюджету.

Крім того, Єврокомісія може запропонувати вже на цьому тижні направити доходи, отримані від податку на непередбачені доходи від прибутку, отриманого від заморожених активів російського центрального банку, для українських військових потреб — питання, яке сьогодні обговорюватиме міністр фінансів ЄС.

Що відомо про використання російських активів для допомоги Україні

За даними Financial Times, Євросоюз має намір виділити Україні вже цього року до 3 млрд євро за рахунок прибутку, отриманого від заморожених активів Росії.

Єврокомісія готує план, який включатиме конфіскацію пов'язаного з санкціями прибутку, отриманого в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear.

Перший транш коштів може бути виплачено вже у липні, якщо Брюссель зможе отримати схвалення країн-членів ЄС. Очікується, що ця пропозиція представникам глав МЗС буде зроблена до саміту лідерів ЄС наступного тижня.

Близько 190 млрд євро російських активів було заморожено в Euroclear з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році, що вже принесло прибуток 3,85 млрд євро.

Окрім цього 28 лютого Рада ЄС остаточно схвалила програму Ukraine Facility, в рамках якої Україні нададуть до 2027 року 50 млрд євро довгострокових кредитів. Перший транш на 4,5 млрд євро очікується у березні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?