Китай працює над створенням космічного ядерного двигуна
Категорія
Технології
Дата публікації

Китай працює над створенням космічного ядерного двигуна

планети

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Scientia Sinica Technologica, китайські вчені створили ядерний реактор, який дасть змогу космічному кораблю скоротити подорож на Марс у 2 рази.

Китай працює над створенням космічного ядерного двигуна

Більшість сучасних ракет-носіїв мають хімічні двигуни, які створюють тягу за рахунок займання суміші палива і рідкого кисню. Тяга створюється за рахунок викиду газу із сопла ракети. Хоча поки що це єдині транспортні засоби для досягнення космосу, у майбутньому їх можуть замінити космічні кораблі з ядерними двигунами.

Коли відбувається поділ атомів, то виділяється величезна кількість енергії у вигляді тепла. Зараз ядерний поділ використовують для вироблення електроенергії на АЕС, але аерокосмічні інженери по всьому світу шукають способи використовувати ядерний поділ для створення тяги в космічних кораблях.

Автори дослідження кажуть, що Китай планує розпочати реалізацію місій у глибокий космос, зокрема це стосується не лише пілотованих польотів на Місяць, а й на Марс. Також китайські вчені вважають, що ядерні двигуни дадуть змогу швидко досягти поясу астероїдів, Юпітера і навіть зовнішньої частини Сонячної системи.

Передбачається, що космічний корабель з ядерним двигуном буде в 2-5 разів ефективнішим, ніж хімічні двигуни. Виходячи з цього пілотований політ на Марс замість 7 місяців займе 3 місяці. Так астронавти не тільки швидше доберуться до Червоної планети, але це скоротить ризик значного негативного впливу космічного випромінювання і мікрогравітації на їх здоров'я.

Китайські вчені повідомили, що вони створили новий ядерний реактор, призначений для космічних польотів, і він уже пройшов початкові наземні випробування. Реактор має потужність 1,5 МВт і його можна помістити в космічний корабель, який виведе на орбіту звичайна ракета-носій.

Вчені перевірили систему охолодження реактора, його здатність протистояти корозії та багато іншого. Для забезпечення тепла під час наземних випробувань використовували зовнішнє джерело живлення. Але головні випробування з ядерним поділом відбудуться в найближчому майбутньому.

Відомо, що в США компанія Lockhead Martin займається створенням космічного корабля з ядерним двигуном, який має бути представлений у 2027 році. Чи випередить Китай американців поки що не зрозуміло, але якщо одна з цих країн досягне успіху, то це зробить революцію в космічних подорожах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?