Китай розпочав військові навчання навколо Тайваню
Категорія
Світ
Дата публікації

Китай розпочав військові навчання навколо Тайваню

літак
Джерело:  Reuters

Одразу після інавгурації президента Тайваню Лая Цінде Китай розпочав військові навчання навколо острова, відправивши туди повністю озброєні бойові літаки та влаштувавши імітаційні атаки.

Що відомо про військові навчання Китаю

Китай, який вважає Тайвань своєю територією, засудив інавгураційну промову Лая Цінде, у якій той закликав Пекін припинити свої загрози та заявив, що дві сторони протоки «не підпорядковуються одна одній».

Президент Тайваню неодноразово пропонував переговори з Китаєм, але отримував відмову. Він дотримується позиції, що тільки народ Тайваню може вирішити своє майбутнє, і відкидає претензії Пекіну на суверенітет.

У відповідь на інавгурацію Народно-визвольна армія Китаю розпочала військові навчання за участю армії, флоту, авіації та ракетних сил у Тайванській протоці та навколо групи контрольованих Тайванем островів.

Китайські медіа писали, що Китай направив десятки винищувачів з бойовими ракетами та здійснив імітаційні удари разом із військовими кораблями «по важливих військових цілях».

Міністерство оборони Тайваню засудило китайські військові навчання і додало, що направило свої сили в райони навколо острова, а його протиповітряна оборона та наземні ракетні сили відстежують цілі, щоб у разі загрози захистити свою територію.

У Міноборони Тайваню вважають, що початок таких навчань «підкреслює мілітаристський менталітет» Китаю.

Що відбувається між Китаєм і Тайванем

Правляча Комуністична партія Китаю розглядає Тайвань — острів із населенням 24 мільйони — як частину своєї території. Пекін пообіцяв «воззʼєднати» острів із материковою частиною Китаю. Напруга довкола Тайваню помітно зросла у 2022 році. Президент США Джо Байден заявив, що Штати захищатимуть Тайвань у разі нападу Китаю.

Китайський лідер Сі Цзіньпін у березні 2023 року закликав Китай готуватися до війни та збільшив оборонний бюджет, а в новорічному зверненні напередодні 2024 року заявив, що «воззʼєднання» Китаю з Тайванем неминуче.

МЗС Тайваню також прогнозує можливий напад Китаю у 2027 році. У США в березні заявили про нарощування Китаєм військового і ядерного арсеналу для вторгнення на Тайвань.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?