Коли чекати на перші F-16 в Україні — прогноз аналітика
Категорія
Україна
Дата публікації

Коли чекати на перші F-16 в Україні — прогноз аналітика

F-16
Джерело:  Welt

За словами аналітика, керівника фонду "Повернись живим" Тараса Чмута, розгортання винищувачів F-16 в Україні може відбутись не влітку, а восени. 

Головні тези:

  • Розгортання винищувачів F-16 в Україні може відбутись восени, а не влітку, за прогнозом аналітика Тараса Чмута.
  • Україна може отримати від США комплексне бойове управління, в рамках якого діятимуть західні винищувачі та літаки радіолокаційного виявлення.
  • Експерти вважають, що українські Повітряні сили використовуватимуть F-16 для придушення російських КАБів та підриву агресивної авіаційної підтримки РФ на полі бою.
  • За допомогою радару та ракети Aim-120 Amraam Україна збільшить максимальну дальність польоту літаків класу "повітря-повітря" до 180 км за висновками аналітиків CSIS.
  • Згідно зі стандартами НАТО, Україна не може сформувати з обіцяних F-16 більше трьох ескадрилій, але для підтримки з неба на землі їй знадобиться майже 12.

Чи зможуть F-16 змінити ситуацію на фронті в Україні

Журналісти видання нагадали, що останнім часом Україна здійснювала удари по ППО окупаційної армії РФ в Криму та на території країни-агресорки.

Серед уражених цілей - Центр космічного стеження і далекого космічного зв'язку.

На думку аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), таким чином українські військові намагаються ліквідувати системи ППО злочинної армії РФ перед прибуттям винищувачів F-16.

Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія пообіцяли українській армії близько 80 багатоцільових винищувачів, однак дата їхнього прибуття постійно змінювалася

Також Україна досі не має достатньої кількості пілотів, а Данія планує закрити програму підготовки авіаторів до кінця року.

Окрім цього невідомо, які самі F-16 будуть передані Україні.

За словами Чмута, літаки будуть модернізовані безпосередньо перед відправкою, однак це непростий процес.

Все залежить від того, який саме тип F-16 буде поставлений. Наприклад, наскільки далекосяжним є радарний модуль, і яким є озброєння, - пояснює аналітик.

На його думку, розгортання винищувачів в Україні проходитиме восени, а не влітку.

Як Україна використовуватиме F-16

Чмут переконаний, що із цим не варто поспішати, оскільки F-16 мають стати історією успіху в Україні.

Це завжди залежить від того, як зброя інтегрована в загальну систему. Під час конфлікту не окремі види зброї протистоять один одному, а військова система проти військової системи, - підкреслив аналітик.

На думку журналістів видання, Україна могла б отримати від США Інтегровану систему бойового управління, в рамках якої діяли б західні винищувачі.

Також до країни мають прибути літаки радіолокаційного виявлення ASC 890 від Швеції.

Без них пілоти F-16 навряд чи наважаться здійснювати наземні атаки поблизу лінії фронту

Я припускаю, що F-16 використовуватимуть для протиповітряної оборони, перш ніж атакувати наземні цілі, - зазначив Чмут.

На думку експертів Центру стратегічних і міжнародних досліджень, українські Повітряні сили використають F-16 для придушення російських КАБів та для підриву ближньої авіаційної підримки РФ на полі бою

Використовуючи перевірений у боях радар у поєднанні з варіантами ракети Aim-120 Amraam, Україна збільшить максимальну дальність польоту літаків класу "повітря-повітря" до 180 км, - зазначається у висновках аналітиків CSIS.

Водночас зазначається, що, згідно зі стандартами НАТО, Україна не може сформувати з обіцяних F-16 більше трьох ескадрилій.

Однак для підтримки з неба, необхідної для війни на землі, їй знадобиться майже 12.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?