Коли стартують перемовини про вступ України в ЄС — пояснення посла
Категорія
Політика
Дата публікації

Коли стартують перемовини про вступ України в ЄС — пояснення посла

прапори ЄС
Джерело:  Укрінформ

Як заявляє український посол при ЄС Всеволод Ченцов, офіційним початком переговорів про вступ України до Євросоюзу буде скликання Єврокомісією міжурядової конференції.

Старт переговорів про вступ України в ЄС: що наразі відомо

За словами українського дипломата, офіційному Києву потрібно буде ухвалити ще один акт.

Всеволод Ченцов звертає увагу на те, що йдеться про закон щодо лобіювання, який вже внесли у парламент.

Посол переконаний у тому, що протягом найближчих кількох місяців всі необхідні умови на 100% будуть виконані.

Європейська комісія має підготувати відповідний звіт і в березні представити його на розгляд держав-членів для того, щоб ухвалити рішення про скликання так званої міжурядової конференції, тобто це і є фізичний початок переговорів, - пояснив Всеволод Ченцов.

За його словами, ані Київ, ані Брюссель не мають права просто стояти на місці до березня і повинні готувати переговорну рамку, на якій відбуватимуться переговори.

Єврокомісія має зробити аналітичний скринінг українського законодавства на предмет його відповідності вимогам ЄС та визначити, де знаходиться Україна в плані відповідності умовам ЄС та як побудувати переговорний процес, - додав Всеволод Ченцов.

Що важливо знати про відкриття перегорів для вступу України в ЄС

Як уже згадувалося раніше, 14 грудня 2023 року під час саміту Євросоюзу країни-члени підтримали відкриття переговорів з Україною і Молдовою, а Грузія отримала статус “кандидата”.

Всі очікували, що Угорщина заблокує це рішення, однак лідери ЄС вмовили угорського прем'єра Віктора Орбана вийти з кімнати під час голосування й таким чином утриматись.

За словами поплічника Путіна, він погодився відмовитися від права вето на початок переговорів про вступ України до ЄС тому, що у нього буде ще багато можливостей заблокувати цей процес.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?