Команда Байдена публічно викрила брехню Путіна про Донбас
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Байдена публічно викрила брехню Путіна про Донбас

Команда Байдена публічно викрила брехню Путіна про Донбас
Джерело:  online.ua

Представниця США в ОБСЄ Кортні Остріан на засіданні у Відні публічно викрила фейки Кремля про Донбас. Вона назвала брехнею заяви команди російського президента Володимира Путіна про те, що Україна нібито готує великомасштабну військову операцію.

Джерело: пресслужба американської місії в ОБСЄ

Остріан звернула увагу колег, що в офіційному плані Міноборони РФ військові навчання були заплановані на серпень, але війська на них почали стягувати вже в березні. Це, на її думку, підтверджує той факт, що ніякого зв'язку між навчаннями і стягування російських військ до українських кордонів немає.

Представниця американської місії в ОБСЄ підкреслила, що зараз настав момент для Росії чітко сформулювати характер своєї військової діяльності поблизу українського кордону і розвіяти занепокоєння своїх сусідів і держав-учасниць ОБСЄ відповідно до Віденського документу. Вона додала, що всі наявні дані свідчать про те, що це не просто звичайні військові навчання, і висунула вимогу, щоб Росія пояснила цілі цієї діяльності.

"Україна не зробила жодного кроку, який можна було б розглядати як провокацію такої реакції. Україна не дарма стурбована цією діяльністю. І в 2008, і в 2014 році Росія сконцентрувала свої сили аналогічним чином, перш ніж почати військові операції проти Грузії, а потім і України. Ось уже кілька місяців Росія викладає неправдиву версію, яка стверджує, що великомасштабна військова операція України була очевидна. Такої ескалації з боку України не було ", - підкреслила Остріан.

Що відбувається на кордонах України

  • Росія раптово почала стягувати військових і зброю до кордонів України кілька тижнів тому під приводом військових навчань і тренувань. У Міноборони РФ не приховують, що в квітні російські військові проведуть понад 4 тисячі навчань, більшість з яких пройдуть в українських кордонів.

  • Головне управління розвідки Міністерства оборони України попередило, що Росія готується до дій, які повинні спровокувати військову відповідь України на лінії зіткнення сторін на Донбасі. На небезпечну ситуацію відреагували вже США, НАТО і країни ЄС.

  • Свою стурбованість, зокрема, висловив Пентагон, а Європейське командування збройних сил США привело війська в повну бойову готовність найвищого рівня. У німецькому Бундестазі засудили дії РФ, назвавши "вкрай небезпечними". Підтримку Україна також отримала від Канади і Великої Британії.

  • Росія погрожує жорсткою відповіддю за допомогу Україні. Кремль попередив, що будь-який розгортання військ США і НАТО в Україні призведе до подальшого напруження біля кордонів Росії і змусить Росію піти на додаткові заходи для забезпечення власної безпеки. У Путіна також дали зрозуміти, що на російській території Москва буде робити те, що вважає за потрібне, і ніхто їй не може вказувати і щось забороняти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?