Комітет Європарламенту підтримав надання Україні 35 млрд євро кредиту. Що відомо
Категорія
Світ
Дата публікації

Комітет Європарламенту підтримав надання Україні 35 млрд євро кредиту. Що відомо

European Parliament
Європарламент

Комітет Європейського парламенту з питань торгівлі 14 жовтня схвалив пропозицію ЄС щодо надання Україні кредиту сумою 35 млрд євро коштом заморожених російських активів.

Україна стала на крок ближче до отримання кредиту від ЄС

Надання кредиту підтримав 31 член торгового комітету, коли 4 були проти, водночас ніхто не утримався від голосування.

Згодом очікується, що 21-24 жовтня за пропозицію про кредит мають проголосувати у Європейському парламенті. Потім регламент має ухвалити Рада ЄС, який набуде чинності на наступний день після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Позика у 35 млрд євро для України, надання якої планують коштом заморожених активів РФ, є частиною плану в межах ініціативи G7 про загальний кредит на 50 млрд дол.

Україна може отримати 35 млрд євро позики від ЄС

Рада ЄС ввечері 9 жовтня досягла згоди щодо надання Україні пакету макрофінансової допомоги обсягом до 35 млрд євро, що буде частиною кредиту від Групи семи, для якого використають прибутки від заморожених активів РФ.

Рада ЄС досягла домовленості щодо надання Україні виняткової позики обсягом до 35 млрд євро та механізму кредитної співпраці, який допоможе Україні виплачувати позики обсягом до 45 млрд євро від Євросоюзу та партнерів з G7.

Йдеться про європейську частку кредиту на 50 млрд доларів (у євро — 45 млрд) від G7, який буде погашатися коштом майбутніх прибутків від інвестування заморожених суверенних активів РФ, ідею якого лідери погодили у червні.

ЄС планує, щоб кошти стали доступними для України з 2024 року, а кредит був виплачений протягом максимум 45 років.

Нова макрофінансова допомога буде прив’язана до тих самих політичних умов, що й у рамках вже чинного механізму фінансової допомоги від ЄС Ukraine Facility, які викладені у спеціальному плані реформ (Ukraine Plan).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?