Космічне сміття пошкодило корпус МКС на орбіті
Категорія
Технології
Дата публікації

Космічне сміття пошкодило корпус МКС на орбіті

Космічне сміття пошкодило корпус МКС на орбіті
Джерело:  online.ua

Корпус Міжнародної космічної станції, яка обертається на орбіті Землі, зазнала пошкоджень через зіткнення з уламком космічного сміття.

Джерело: Sciencealert

Згідно з уточненням, небезпечний елемент зіткнувся з роботизованою рукою МКС Canadarm2. Він був занадто малим для того, щоб відстежити його та уникнути інциденту.

Після оцінки пошкоджень з’ясувалося, що інструмент все ще здатний працювати, однак сміття пробило теплоізоляцію та пошкодило нижню стрілку.

Науковці на борту не змогли встановити, коли саме МКС зазнала пошкоджень. Уперше його ознаки помітили ще 12 травня, коли проходила планова перевірка. Фахівці американського агентства NASA та їхні канадські колеги з CSA провели спільну роботу над отриманням детальних світлин, що допоможуть оцінити пошкодження.

“Попри пошкодження, результати поточного аналізу показують, що ефективність руки залишається незмінною. Canadarm2 продовжує виконувати заплановані операції”, - наголосили експерти.

Журналісти відзначили, що подібний випадок має стати нагадуванням щодо поширеності такої проблеми у майбутньому.

Наразі кількість дрібних об’єктів, які відносять до космічного сміття, сягає близько 23 тисяч. Всі вони не менше футбольного м’яча, однак дрібніші й потенційно небезпечні об’єкти неможливо відстежити.

Навіть для мешканців земної поверхні космічне сміття несе потенційні ризики залежно від ситуації. Наприклад, 1997 року жінку зачепив фрагмент ракети-носія “Дельта-2”. Утім, вона зовсім не постраждала, а залишилася наляканою.

Торік екіпаж МКС проводив тричі аварійні маневри для уникнення зіткнення з космічними уламками.

Космічне сміття на орбіті Землі

Небезпечні уламки та різноманітні частинки почали збиратися навколо нашої планети відтоді, як людство увійшло в космічну еру - із запуском першого супутника 1957 року.

Станом на 2021 рік в цілому кількість різноманітних сміттєвих частинок (зокрема розмірами до міліметра) перевищує 130 мільйонів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?