Кремлівська пропаганда поширює фейки про стан банківської системи України
Категорія
Україна
Дата публікації

Кремлівська пропаганда поширює фейки про стан банківської системи України

Центр протидії дезінформації
НБУ

За інформацією аналітиків з Центру протидії дезінформації, кремлівські пропагандистські Telegram-канали  почали поширювати інформацію про нібито масове зняття українцями коштів з банківських рахунків. 

Що відомо про нову брехню кремлівської пропаганди

За словами російських пропагандистів, це пов'язано з тим, що українці готуються «до чогось сумного», а вся банківська сфера зараз «тримається лише за рахунок іноземних кредитних вливань, - зазначають у ЦПД.

Аналітики підкреслили, що проаналізувавши інформацію та співвіднісши її з даними від НБУ, на початку цього року дійсно відбувся сезонний відтік коштів з рахунків фізосіб, однак у лютому знову почало спостерігатись зростання, і наразі загрози банківській системі не існує.

Поширюючи такі маніпуляції, ворожа пропаганда намагається посіяти панічні настрої серед українського населення та викликати недовіру до банківської системи, - пояснють аналітики ЦПД.

Як кремлівська пропаганда зомбує російських дітей

За інформацією видання The Moscow Times, російських учнів у школах забов’язали вивчати інтерв’ю кремлівського диктатора Володимира Путіна американському пропагандисту Такеру Карлсону.

Інтерв'ю президента Володимира Путіна американському журналісту Такеру Карлсону вивчатимуть у російських школах. Відповідні матеріали опубліковані на порталі навчальних програм, рекомендованих Міносвіти Росії та Мінпросвіти Росії, - зазначають журналісти видання.

Зазначається, що у пам’ятці для викладачів, підготовленій автономною некомерційною організацією "Агентство підтримки державних ініціатив" підкреслюється, що інтерв’ю кремлівського диктатора - нібито “значущий освітній ресурс”.

Його рекомендується вивчати на уроках історії, соціальних наук і "в контексті патріотичного виховання".

Викладачам пропонується "організувати класні дебати", в яких школярі обговорювали б інтерв'ю.

Рекомендується залучати дітей до "дослідницьких проектів", пов'язаних з темами інтерв'ю, а також "розбирати інтерв'ю як медіатекст", щоб "навчити учнів ідентифікувати надійні джерела інформації".

Згідно з відкритими джерелами, автономна некомерційна організація "Агентство підтримки державних ініціатив" РФ - науково-освітня організація, що реалізує "масштабні освітні ініціативи в якості федерального інноваційного майданчика".

Робота організації грунтується, в тому числі на практиках в області громадського контролю та оцінки якості освіти. Створена вона у 2021 році на виконання наказу Міністерства цифрового розвитку, зв'язку та масових комунікацій РФ "Про план заходів, спрямованих на забезпечення інформаційної безпеки дітей, на 2022-2027 роки".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?