Кулеба заявив про підготовку ЗСУ до першого удару за допомогою F-16
Категорія
Україна
Дата публікації

Кулеба заявив про підготовку ЗСУ до першого удару за допомогою F-16

F-16

За словами глави МЗС Дмитра Кулеби, наразі українські військові вже проводять підготовку та планують перші удари за допомогою винищувачів F-16, які мають отримати від західних партнерів. 

Що відомо про підготовку ЗСУ до перших ударів за допомогою F-16

Підготовка до першого повітряного удару, який здійснять F-16 в українському повітрі, триває за планом. Готуються пілоти. Готуються інженери. Готується інфраструктура. Усі країни, які пообіцяли надати F-16, дотримуються своїх зобов'язань, - підкреслив глава МЗС.

Він підкреслив, що самі ці винищувачі мають дуже складну технологію.

Це не просто пересісти з однієї машину в іншу. Змінюється навіть концепція управління повітряним боєм. Тому, процес триває. Він займає час, але все йде більш-менш за планом. І я думаю, що у цьому році ми матимемо перші повітряні перемоги F-16 в Україні, - висловив переконання Кулеба.

Що відомо про протистояння дронів в Україні

За словами керівниці Центру підтримки аеророзвідки Марії Берлінської, запропоноване Мінцифрою виробництво БпЛА у домашніх умовах не замінить промислового виробництва цієї техніки.

Берлінська підкреслила, що наразі існує дефіцит не тільки у дронах, а й у боєприпасах до них.

Штатних боєприпасів Україна забезпечує на рівні соціологічної похибки. Хлопці й дівчата вручну це скручують, їм відриває руки, вони гинуть. Дозабезпечення в цьому напрямку зараз мінімальне - зазначає Берлінська.

Вона також визнала, що Україна потребує у рази значно більше самих дронів, а ніж анонсована владою кількість у 1 млн протягом року.

Вона підрахувала, що 2 тис підготовлених операторів дронів можуть використовувати на фронті 3 млн дронів за рік, якщо будуть використовувати всього по 5 дронів в день.

Чи виходять росіяни на ці кількості? Виходять. Вони контрактують цілі лінії в Китаї на рік вперед. Тому що коли хтось із нас приходить - і хтось просить 10 тисяч, хтось просить 5 тисяч, хтось просить 500 комплектів для дронів. А у них (росіян) держава приходить, дає умовно мільярд або два, і каже "Ми вас контрактуємо на рік вперед". І китайцям значно вигідніше, коли викуповують цілими лініями, - пояснює Берлінська.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?