Легенда вуличної фотографії Сабіна Вайс пішла з життя у віці 97 років
Категорія
Культура
Дата публікації

Легенда вуличної фотографії Сабіна Вайс пішла з життя у віці 97 років

Легенда вуличної фотографії Сабіна Вайс пішла з життя у віці 97 років
Джерело:  online.ua

Швейцарсько-французька фотографиня Сабіна Вайс, яка протягом майже восьми десятиліть веде хроніку соціальних змін власним унікальним баченням, померла у віці 97 років у своєму будинку в Парижі.

Джерело: France 24

Вайс була видатною представницею гуманістичної течії фотомистецтва, яка сформувалась після Другої світової війни. Цей напрям став переосмисленням спонукальної сили зображення, серед його діячів були Роберт Дуано, Віллі Роні та Брассаї.

Піонер жанру, який згодом став відомим як вулична фотографія, Вайс знімала становище звичайних людей у французькій столиці, часто просто неба, згодом її роботи демонстрували на великих ретроспективах по всьому світу.

Це було ремесло, я була ремісником фотографії, — сказала вона.

Вона також була дуже затребувана як майстриня портрету у тому числі, знімала композиторів Бенджаміна Бріттена та Ігоря Стравінського, відомого віолончеліста Пабло Казальса та французького художника Фернана Леже.

З самого початку мені доводилося заробляти на життя фотографією, це не було чимось художнім, – сказала Вайс в інтерв’ю AFP у 2014 році, додавши, що вона почала фотографувати в 1942 році.

Вайс народилася в Швейцарії і переїхала до Парижа в 1946 році, а згодом стала громадянкою Франції.

Її роботи представлені в постійних колекціях кількох провідних музеїв, включаючи Музей сучасного мистецтва і Метрополітен-музей в Нью-Йорку, а також Центр Помпіду в Парижі.

Хороша картина повинна вас зворушити

Вайс розповіла, що хотіла увічнити на своїх фотографіях «сопливих дітей», «жебраків» і «маленьких нечупар».

Хороші фотографії повинні зворушити вас, мати гарну композицію та бути тверезими, — сказала вона. Людська чутливість повинна вискочити на вас.

У 1950-х фотограф і її американський чоловік, художник Х'ю Вайс, досліджували вулиці Парижа, часто вночі, намагаючись зафіксувати приховані моменти на плівку, такі як швидкий поцілунок, натовп, що поспішає до метро, або робітники на будівельних майданчиках.

Вона любила фотографувати дітей, кажучи, що «з вуличними дітьми дуже весело грати».

Сабіна Вебер народилася 23 липня 1924 року в Сен-Жінгольфі на березі Женевського озера, у 12 років купила свій перший фотоапарат.

Після того, як вона відкрила власну студію в 1950 році в буржуазному 16-му окрузі столиці, Дуано привів її до команди культового модного журналу Vogue і до фотоагентства Rapho.

Вона зустрічала і фотографувала багатьох знаменитостей того часу, багато подорожувала і заробляла на життя роботою в індустрії моди, реклами, архітектури та перформансу.

Окрім Vogue, серед її медіа-клієнтів були Newsweek, Time, Life, Esquire та Paris Match.

Я зробила все у фотографії. Я ходила в морги і на фабрики, фотографувала багатих людей і фотографувала моду, — сказала вона журналістам у 2020 році.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?